IB:s nyhetsbrev - oktober 2017

2017-10-12IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under den närmsta tiden och annan aktuell information.
Sagostund på urdu

Alla urdu- och hinditalande barn mellan 1 och 7 år är varmt välkomna till denna träff med gamla och nya sagor, rim och ramsor.
We will be reading both classic rhymes/stories and some contemporary stories from the Urdu language. Children between the ages 1-7 years are most welcome! 
Språk: urdu
Söndag 1 oktober kl 13.

Sagostund på mongoliska - Монгол ардын үлгэрийн цаг
Vi sjunger populära barnsånger och läser sagor. Barnen möter det mongoliska språket och kulturen på ett lärorikt och lekfullt sätt och vi lär känna andra som har Mongoliet i sitt hjärta. För alla som är intresserade. Ta gärna med eget fika.
Anmälan till tsatsa03@gmail.com
Språk: mongoliska
Söndag 8 oktober kl 13.

Sagostund på hebreiska
Välkomna till en sagostund med Idit Margulis, modersmålslärare i hebreiska. Idit läser några av de mest populära och prisbelönade barnböcker från Israel. För alla åldrar!
Ta gärna med eget fika. I samarbete med Culturente.
Anmälan till culturente@gmail.com
Söndag 15 oktober kl 13.

É hora da história! - sagostund på portugisiska
A biblioteca Interancional de Stockholm tem o prazer de convidá-los (as) a participar do cantinho da história em português! Gabriella, professora de português como língua materna fará a contação para crianças a partir de 3 anos. Venham se divertir e sonhar com nossas lindas histórias nessa agradável tarde cultural! Esperamos por vocês, tragam as crianças e divulguem! A entrada é gratuita e não requer registro. Até lá!
Det är dags för sagostund på portugisiska! Vi är glada att bjuda in er till sagostund på portugisiska, ledd av Gabriella Teixeira, modersmålspedagog. Sagostunden riktar sig till barn från 3 år och till alla som älskar sagor.
Språk: portugisiska
Söndag 22 oktober kl 13.

”La nave de rescate / Det räddande arket”
Välkomna till en poesiafton där Juan Carlos Piñeyro presenterar sin senaste diktsamling. Författaren kommer att läsa dikterna på spanska och skådespelaren Peter Carlberg läser dem på svenska.
Juan Carlos Piñeyro har gett ut åtta diktsamlingar, varav fyra i tvåspråkiga upplagor. Han har varit redaktör för Studia Neophilologica och poesitidskrifterna Hoy y Aquí och Exilen. Han har publicerat en studie om Jorge Luis Borges narrativa verk, Ficcionalidad & ideología, (Stockholms universitet, 2000) och historieboken Hispanoamérica desde la alteridad (Studentlitteratur, 2006).
Diktsamlingen ”La nave de rescate - Det räddande arket” är skriven både på spanska och på svenska. Dikterna är inte översatta från det ena språket till det andra utan skrivna var och en för sig, men kretsar kring samma tema.
Peter Carlberg är utbildad vid Scenskolan i Stockholm och har haft många roller i filmer och TV-serier. 2013 vann han en Guldbagge för rollen som Klas i filmen Avalon.
Språk: spanska och svenska
Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 18.00

Stockholm Literature på Moderna museet 27-29 oktober
Internationella biblioteket medverkar även i år, med pop up-bibliotek och mångspråkig läsesal, under festivalhelgen. Vi finns på nedre plan, i lokalen Zon, där det på lördagen också blir författarträffar på originalspråk: Lise Tremblay (franska) kl. 12:00 – 12:20 och Sergej Lebedev (ryska), kl. 14:00 – 14:20.  Fritt inträde till Zon och programmen där.

Piosenki, bajki i zabawy po polsku - sagostund på polska
Vi sjunger sånger, läser sagor och leker lekar på polska. För barn mellan 1 - 6 år. Ta gärna med eget fika. Anmälan till agnieszka.nordstrom@gmail.com
Språk: polska
Söndag 29 oktober kl 13.

Svenskt språkcafé – drop-in
Vill du öva på att prata svenska? Då är du välkommen till vårt språkcafé på måndagskvällar för att fika och samtala. Ingen föranmälan behövs, men kom i tid för caféet kan bli fullsatt. I samarbete med Röda Korset Norrmalm.
Måndagar 17-18.30.

Läsupplevelser från hela världen
Internationella bibliotekets barnboksvecka startade 2004. Årets tre inbjudna författare är Barbara Gawryluk från Polen, André Neves från Brasilien och Chīwan Wisāsa (Cheewan Wisasa) från Thailand. Du kan läsa mer om våra gäster på interbib.se.
Under veckan träffar författarna barn och ungdomar med andra modersmål än svenska i skolor eller på bibliotek. Författarna stannar inte bara i Stockholm, utan gör också framträdanden på andra håll i Sverige. Förutom barnen möter de också föräldrar, svenska kollegor, bibliotekarier och modersmålslärare. Ett möte med en intressant författare kan ge ny läslust. Jobbar du på bibliotek eller som modersmålslärare och är intresserad av ett besök? Hör då av dig till oss! Kontakt: Gizela Sladic Kovac: gizela.sladic@stockholm.se
Barnboksveckan inleds måndagen den 13 november kl 18:00 med ett öppet seminarium med författarna och samtalsledaren Mats Kempe i Rotundan på Stadsbiblioteket, Stockholm.