IB:s nyhetsbrev - februari 2016

2016-02-01IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under innevarande månad och annan aktuell information. Evenemangen finns förstås också i vår kalender.É hora da história! Portugisisk sagostund

Bem-vindos ao cantinho da história! Gabriella, professora de português, fará a contação para crianças a partir de 3 anos. Venham se divertir com nossas histórias nessa agradável tarde cultural. Esperamos por vocês, tragam as crianças e divulguem. A entrada é gratuita e não requer registro.
Det är dags för sagostund på portugisiska. Vi är glada att kunna bjuda in er till sagostund på portugisiska, ledd av Gabriella Teixeira, modersmålspedagog. Sagostunden riktar sig till barn från 3 år och till alla som älskar sagor. Kom och ha kul och njut av vackra berättelser!
Språk: portugisiska
Söndag den 7 februari kl. 14.00. Även 5/6.

Sagostund på nederländska: Lezen is leuk!
Maar als je het zelf nog niet kan is voorgelezen worden nog vele leuker! Daarom lezen wij verhalen voor in het Nederlands. Omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert. Omdat voorlezen nieuwe werelden opent.
Att läsa är kul! Men om du inte kan läsa själv är det roligt om någon läser högt för dig. Att läsa och lyssna är bra för språkutvecklingen och det stimulerar också fantasin. Att läsa öppnar nya världar!
Språk: nederländska
Söndag 14 februari kl. 13.00.

Magyar olvasókör – ungersk läsecirkel
Szívesen látjuk a magyar könyv iránt érdeklõdõket a Nemzetközi Könyvtárba. Körvezetõ: Steiner Katalin.
Välkommen till en läsecirkel på ungerska! Gruppen träffas och samtalar om böcker och aktuella texter. Cirkelledare är Katalin Steiner. Öppen för alla, ingen anmälan.
Språk: ungerska
Tisdag 16 februari kl 17.00. Även 15/3.  

Frizon: Alla barns rätt till sina språk - fristadsförfattare möter sina läsare på persiska
 زبان مادري حق همه كودكان است
Mahsa Nikan från iranska Kurdistan kom som fristadsförfattare till Oslo 2013. Hon är mycket engagerad i rätten att få tala sitt modersmål och yttrandefrihet i alla former, speciellt för flickor. Mahsa skriver berättelser för barn och unga på persiska. Samtalet leds av Nasrin Madani.
Mahsa Nikan blev i sitt hemland förföljd och fängslad för sina politiska åsikter och för att ha deltagit i fredliga demonstrationer. Hon kände sig inte trygg i landet utan flyttade till irakiska Kurdistan. Men inte heller där var hon trygg.
-Jag hade hört så mycket om att Norge var ett bra land att bo i, inte minst för barnen, och önskade därför få komma dit. Jag har ägnat mig mycket åt barnens situation. Jag hade hört att Norge har lagar som ger barnen trygghet.
Mahsas berättelser har publicerats i tidskriften Aroosak Sokhangoo, en tidskrift för modern barnlitteratur i Iran. Hon är också utbildad lärare och psykolog. I Iran fick hon inte skriva på sitt eget språk kurdiska, och hela hennes skolgång var på persiska. Det är därför viktigt för henne att nu kämpa för barnens rätt till sitt modersmål.
Projektet Frizon har fått bidrag från Kulturrådet och görs i samarbete med Svenska PEN. Från och med hösten 2015 drivs det även i samarbete med Biblioteken i Botkyrka.
Språk: persiska.
Torsdag 18 februari kl 18.00
Türkçe masallar - sagostund på turkiska
Vill du att ditt barn övar på att prata turkiska? Med roliga sånger och spännande sagor får barnen språkträning. I pysselverkstaden finns plats för lek, fika och ytterligare övning i det turkiska språket. För barn 2-6 år. Ta med eget fika.
Språk: turkiska
Söndag 21 februari kl 13.00. Även 13/3 och 3/4.

Na nga def? Kom och prata wolof!
Välkommen till en träff för hela familjen där vi läser och berättar sagor, sjunger, leker, pysslar och fikar tillsammans. I samarbete med Baye Fall afrikulturförening med stöd av Stockholms stad.
Språk: wolof
Söndag 28 februari kl 13.00. Även 10/4.

Svenskt språkcafé - studiecirkel
Vill du öva på att prata svenska? Vill du träffa nya vänner över en kopp kaffe? Välkommen till vårt språkcafé! Cirkeln vänder sig till dig som redan kan en del svenska men som vill öva på att prata.Vi träffas vid 6 tillfällen på måndagar eller onsdagar kl 17. En ny cirkel startar 1 februari. Studiecirkeln arrangeras i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Om du vill vara med så anmäl dig till svante.henckel@stockholm.se

Digitala första hjälpen
Är du nybörjare med datorer? Då är du välkommen till vår digitala första hjälp.  Du kan öva och ställa frågor, vi visar dig och ger tips så att du som är nybörjare kan komma igång. Du kan använda våra datorer eller ta med dig din egen dator eller surfplatta. Torsdagar i samarbete med Individuell människohjälp.
Drop-in. Tisdagar och torsdagar kl. 17.00-19.00. 

Du som är nybörjare kan också boka en timme för individuell hjälp med dina datorfrågor på onsdagar kl. 15.00. Ring 08 508 312 90 för bokning.
Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med tekniska problem på din dator eller surfplatta. 

Statistik för 2015
Så här i början av året tar vi fram siffror för det gångna året. Vi tittar bl.a. på bestånd och hur många nya böcker som har köpts in under året. Internationella biblioteket hade vid årsskiftet 205 000 volymer i sin samling. Här finns mer än 100 olika språk, men det varierar väldigt mycket hur många böcker det finns på språken. De fyra största språken är persiska, spanska, arabiska och ryska där beståndet är stort, över 13000 volymer per språk. Tre språk där efterfrågan ökar är amhariska, tigrinska och somaliska. Här har vi ungefär 3000 volymer per språk och vi försöker köpa in mera.
Under 2015 köpte vi nästan 11 000 nya volymer till biblioteket. Här var arabiskan i topp med 900 nya exemplar, varav 200 var barnböcker. På en del språk, t.ex. somaliska och mongoliska, har mer än hälften av nyförvärven varit böcker för barn och ungdomar.

Tips från vår webbplats
På vår webbplats interbib.se finns bl.a. tips om var du hittar nyheter på olika språk och på lättläst svenska. Ett tips är Utbildningsradion som har program på andra språk och om andra språk. Programmen är riktade till olika målgrupper och innehåller många olika ämnesområden.
”Åtta sidor” är en nyhetstidning på lätt svenska som ges ut av Centrum för lättläst. Den innehåller inrikes- och utrikesnyheter men också reportage om sport och kultur.
Sveriges radio P4 har nyheter på lätt svenska varje vardag 18.00-18.10. i programmet Klartext.
IB filmar
Nu finns det fem filmer från barnboksveckan i november 2015 utlagda på vår webbplats. Möt Antonis Papatheodoulou, Rania Zbib Daher, Sun-Mi Hwang och Yannets Levi i samtal med Mats Kempe.