IB:s nyhetsbrev - januari 2016

2016-01-08IB:s nyhetsbrev innehåller information om vad som händer på biblioteket under innevarande månad och annan aktuell information. Evenemangen finns förstås också i vår kalender.

Här kommer årets första nyhetsbrev från Internationella biblioteket. En god fortsättning på det nya året önskar vi er alla!

Sagostunderna på olika språk fortsätter under 2016 och i januari blir det på portugiska och italienska. För arabisktalande ordnar vi också en spännande skapande verkstad med kryddor som arbetsmaterial.

Portugisisk sagostund
Det är dags för sagostund på portugisiska. Vi är glada att kunna bjuda in er till sagostund på portugisiska, ledd av Gabriella Teixeira, modersmålspedagog. Sagostunden riktar sig till barn från 3 år och till alla som älskar sagor. Kom och ha kul och njut av vackra berättelser!
Språk: portugisiska
Söndag den 10 januari kl. 14.00. Även 7/2 och 5/6.

Sagostund på italienska
För barn 5-10 år.
Språk: italienska
Söndag den 17 januari 2015 kl. 14.00.

Konst med kryddor. Skapande verkstad för små och stora - på arabiska
Idén om att använda kryddor som konst kommer från Asien och har nu spridit sig hela vägen till Internationella biblioteket. Nu erbjuder vi dig chansen att ge ett konstnärligt uttryck för dina känslor, tankar eller bilder med hjälp av naturens egna kryddfärger där endast din fantasi sätter gränserna. Anmälan till samira.daoudi@ibnrushd.se I samarbete med Ibn Rushd Studieförbund. För vuxna och barn från 6 år.
Språk: arabiska.
Söndag 24 januari kl. 13.00.

Svenskt språkcafé - studiecirkel
Vill du öva på att prata svenska? Vill du träffa nya vänner över en kopp kaffe? Välkommen till vårt språkcafé! Vi träffas vid 6 tillfällen på måndagar eller onsdagar kl 17 med start 13 jan resp. 1 februari. Studiecirkeln görs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Om du vill vara med så anmäl dig till polki.nordstrom@sv.se

Lärmiljörummet
Lär dig använda datorer och internet, hantera tangentbord och mus, skaffa en e-postadress, ladda ner e-böcker, skaffa facebook, skriva och redigera text, hitta på vår webbplats m.m. Du kan använda våra datorer eller ta med dig din egen dator eller surfplatta. Du kan öva och ställa frågor, vi visar dig och ger tips så att du som är nybörjare kan komma igång. Torsdagar i samarbete med Individuell människohjälp.
Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med tekniska problem på din dator eller surfplatta.

Digitala första hjälpen – drop-in. Tisdagar och torsdagar kl. 17.00-19.00. Start 12 januari 2016.
Digitala första hjälpen – boka tid. Du som är nybörjare kan också boka en timme för individuell hjälp med dina datorfrågor på onsdagar kl. 15.00. Ring 08 508 312 90 för bokning. Start 13 januari.

Ny i Sverige - tips från vår webbplats
Har ni hittat till sidan om utbildning och skola på vår webbplats?
Här finns t.ex. länk till Kodknäckarna som har gjort filmen "Hitta språket!", en film till föräldrar om små barns språkutveckling. Här finns också länk till Webbmatte, ett gratismaterial i matematik för grundskolans åk 6-9 samt grundläggande gymnasienivå. Materialet är på arabiska, engelska, persiska, polska, ryska somaliska, spanska och svenska, för gymnasieskolan på arabiska, somaliska och engelska.
Ett annat bra tips är Boken om Sverige, en bok i allmän samhällsorientering, som finns att ladda ner som pdf på många olika språk.

Extra anslag från KB
Kungliga biblioteket ger 100.000 kronor extra till Internationella biblioteket för inköp av arabiskspråkig litteratur. ”För möjligheten att så snabbt som möjligt lära sig svenska spelar biblioteken en viktig roll”, säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg.
Att allt fler flyktingar kommer till Sverige märks på många sätt i det svenska samhället, inte minst på landets bibliotek där efterfrågan på arabiskspråkig litteratur har ökat.
Det extra anslaget kommer att användas till inköp av böcker i alla genrer; barn- och ungdomslitteratur, skönlitteratur, faktaböcker och ljudböcker.
Både Sveriges television och Sveriges radio har rapporterat om detta.