Kkakdugi, traditionell koreansk rättika

En mångtusenårig traditionell och hälsosam smakhöjdare från Korea.

 

Ingredienser (för 4 personer):
Rättika 2 st
Grovsalt 1/3 kopp
Vitlök 5 klyftor
Ingefära 1 st
Purjolök 1 st
Kajennpeppar 1/2 kopp
Socker 1 msk
Inlagd räksås (eller fisksås) 1 msk
Sötrismjöl (som Korean Food affärerna säljer)

Tillagning:
Rättikan sköljs noga och skärs i tärningar. Rättikan blandas med salt och lite vatten. Låt stå en timme och skölj sedan rättikan med vatten och sila bort vattnet.
För att förbereda sötriset gör följande: blanda 1/3 kopp rismjöl och 2 koppar vatten. Koka blandningen i en kastrull under omrörning tills det blir färdigt (man kan ha vetemjöl i stället för sötrismjöl).
Skär purjolöken i bitar om ca 5 cm samt pressa i vitlök och ingefära.
Blanda ihop kajennpeppar, vitlök, ingefära, socker och fisksås.
Tillsätt rättikan till blandningen.

Låt den färdiga kkakdugin stå i rumstemperatur under ett dygn och lägg den därefter i kylskåpet (ev. kimchikylskåpet) .
 
Receptförfattaren är Moon Sung-Sil som är utbildad hotellchef vid Sejong University Seoul och har givit ut 8 kokböcker. Hon är en av de mest välkända och omtyckta kokkonstbloggarna i Korea.

Receptet har vi hittat i boken Koreanska köket, utgiven av The Association of Korean Residents in Europe tillsammans med The Korean Association in Sweden och Republiken Koreas Ambassad i Sverige.