Vaniljfondant

Josephine Carr skänker oss följande recept:

Fondant à la Nelly Cudo
 
 
INGREDIENSER
 
1 äggula + 1 äggvita
0,5 dl strösocker
3 dl mjölk
200 g mörk choklad, 70 procent kakao
120 g osaltat smör
 
 
TILLAGNING
 
1. Dela och skrapa ur vaniljstången i en kastrull, lägg även i stången.
 
2. Lägg i ägggulan och sockret, häll i mjölken.
 
3. Låt vätskan sjuda under omröring till en krämliknande konsistens. Ta bort grytan från spisen. Lyft ur vaniljstången.
 
4. Smält chokladen med smöret i ett vattenbad. Blanda i krämen.
 
5. Vispa äggvitan hårt och vänd försiktigt ner den i chokladmassan.
 
6. Klä en brödform med plastfolie och häll i krämen. Ställ i kylskåpet i minst två timmar.
 
 
Goda råd: Vanilj är läckert till grillad eller ungsbakad fisk. Servera ett glas champagne med en liten bit hel vaniljstång till ditt hjärtas utvalda!
 
 
JOSEPHINE CARR är matjournalisten som tillsammans med fotografen Lars Paulsson har skapat boken Östermalmshallen. Läs mer om boken här.