Yassa - kycklinggryta - från Västafrika

Recept skänkt av Tarja Salmi-Jacobson, författare till boken "Timbuktu - tur och retur"

INGREDIENSER

400 g kycklingfiléer eller en hel kyckling i bitar
400 g krossade tomater
någon valfri lök
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk spiskummin
svartpeppar
något chilipeppar
2 tsk jordnötssmör
1 tsk salt
olja
vatten
(persilja)
 
Till marinaden:

1 citron (saft+rivet skal)
1 gul lök i bitar
 
TILLAGNING
 
Lägg kycklingen i marinaden, låt stå i kylskåp över natten eller i minst 4 timmar. Låt rinna av och bryn den. Hacka löken och fräs i olja i grytan. Tillsätt kryddorna och lägg i kycklingbitarna och häll i en slurk vatten och marinaden samt krossade tomaterna. Smaksätt med salt och låt kycklingen småkoka under lock i minst 30 minuter tills den är helt genomkokt. Red av med mer jordnötssmör för ev tjockare sås eller tillsätt kokt vatten för tunnare sås. Klipp lite persilja ovanpå. Servera med ris.
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se