Aprikosmarinerade lammspett från Sydafrika

Ett recept lånat från Afrikagruppernas "matkalender". (Foto: Maria Öhman).

Sosaties från Sydafrika
Aprikosmarinerade lammspett
 
1kg lammkött

Marinad:

2 stora gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
2 msk smör eller margarin
2 burkar aprikospuré (de större burkarna ur barnmatssortimentet)
2 tsk salt
2 kryddmått cayennepeppar
3 msk curry
3 msk vinäger
3/4 dl strösocker
 
Skär lammköttet i kuber, lagom stora för grillning på spett. Gör sedan marinaden:

Skala och hacka löken fint. Bryn lök och pressad vitlök i en kastrull.
Tillsätt aprikospuré, salt, cayennepeppar, curry, vinäger och socker.
Sjud blandningen, tillsätt ev lite vatten om det blir för tjockt.
Lägg köttbitarna i en skål, häll över marinaden och låt dra i 24 timmar.
Tag upp köttet och låt det rinna av i sil eller durkslag.
Trä upp bitarna på spett (använder du träspett, låt dem gärna ligga i blöt ca 15 minuter innan användning). Försök att blanda magra bitar med lite fetare så inte sosatien blir för torr.

Grilla spetten och servera förslagsvis med potatissallad, ris, couscous och en god sallad. Njut!
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se