Jablečný štrúdl - Äppelstrudel från Tjeckien

Tjeckiskt recept skänkt av Jana Witthed

Min pappa, Jiri, älskade äppelstrudel, till stor del berodde det på att min farmor kunde göra den så obeskrivligt god. Äppelstrudel är omtyckt i Tjeckien och det finns ganska många varianter på receptet att tillgå i olika kokböcker. Men i likhet med många tjecker så har jag mitt eget recept som
ser ut så här:
 
Börja med att göra smördeg så som du brukar och tycker om den. Har du ont om tid, så går det bra att köpa färdig fryst eller färsk deg.
 
Ingredienser:
 
smördeg 
äpplen (vill du ha en fingervisning om mängd? Ta 2-3 stora äpplen per paket deg).
punsch (3 msk, kan uteslutas)
ströbröd
russin
valnötter
mandel
kanel
socker
florsocker
ägg
 
Tillagning:
 
Skala och kärna ur äpplena och riv dem mycket grovt.
Låt dem ligga tillsammans med punschen i en plastpåse.
Hacka valnötter, mandel och russin, blanda ihop.
Blanda med kanel och socker.
Kavla ut degen och strö lite ströbröd längs mitten.
Blanda sedan de rivna äpplena med den förbereda blandningen.
Lägg över ströbrödet.
Vik degkanterna och tryck ihop dem ordentligt runt omkring.
Pensla med ett uppvispat ägg.
Baka i 180° i 25-30 minuter, om du hade mycket saftiga äpplen så kan du minska värmen och låta det stå lite till.
Pudra med florsocker och skär i portionsbitar.
 
 
Foto: Dagmar Zitkova "(det är min dotter som försöker rulla ihop äppelstrudeln på bilden)" Dagmar har även andra exepel på tjecka fruktkakor på sin blogg (Klicka!) 

 

Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se