Maldum - köttfärsrätt från Syrien

Samira Maallas gåva

Till 4 portioner

5 tomater, ca 400g
2 gröna squash, ca 400g
1 kg potatis, skalad
500 g nöt- eller lammfärs
1 gul lök, finhackad
1 knippe persilja, finhackad
0,5 tsk svartpeppar
0,5 msk salt
50 g smör

Skysås:

5 dl vatten
1,5 msk tomatpuré
0,5 tsk paprikapulver
 
Gör så här:

1.  Sätt ugnen på 300°.
2.  Skiva tomater, squash och potatis i centimetertjocka skivor.
3.  Blanda samman köttfärs och lök, persilja, svartpeppar och salt. Forma färsen till små platta biffar.
4.  Varva färsbiffar, grönsaker och potatis stående i långpanna. Klicka över smöret.
5.  Sätt in långpannan i mitten av ugnen. Sänk värmen till 200°.
6.  Låt rätten stå i ca 45 minuter i ugnen. Stick med en provnål för att kolla att potatisen är mjuk.
7. Koka upp vattnet, tomatpurén och paprikapulvret. Häll blandningen över formen efter ca 30 minuter

Smaklig måltid önskar:
Samira Maalla

Samira Maalla är vår medarbetare på Internationella biblioteket

 

Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se