Jansansås - kycklingrätt från Kamerun

Ett recept av BIRGITTE GACHA på både svenska och franska

Jansan är fröet av en planta som bäst trivs i Västafrika (Kamerun, Kongo, Ghana, Nigeria) men även i Angola och Uganda). Jansanfrukten är innesluten i en skal. Frukten är ungefär så stor som en kaffeböna. När den har blivit gul är den mogen. Och dess doft, efter att den har blivit krossad och kokad attraherar alla finsmakare. Jansans vetenskapliga namn är ricinodendron heudilotti. Namnet varierar från land till land: Munguella (Angola), Essessang (Kamerun), Bofeko (Kongo), Wama (Ghana), Okhuen (Nigeria), Kishongo (Uganda).

 
Jansansås
 
Ingredienserna
 
En kyckling
En liter vatten
50 cl solrosolja
Ett blad basilika
Ett blad persilja
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar
2 lökar
100g jansan
20g ingefära
100g skalade tomater
1 chilipeppar
 
 
Tillagningen
 
Rensa jansanfröna, lägga dem i blöt i 1 tim.
Skär och rensa kycklingen. Salta och peppra. Förbered en marinad med vitlöksklyftor, 10 cl olja, ½ lök, några basilikablad, och lägg i kycklingarna. Låt marinaden tränga igenom kycklingen. Ställ svalt ungefär 30 min till 1 tim.
Skala och skär löken i tärningar. Skala ingefäran. Krossa 2/3 av löken, blanda med ingefäran, chilipepparn, tomaterna och jansanfrön. Spara.
Sätt en kastrull i ugnen. Slå i resten av oljan. När oljan är het, lägg i avtorkade kycklingbitar och fräs dem utan att de bryns. Stek bitarna 5 min varje sida. Spara.
Lägg  i 1/3 av löktärningarna i kastrullen tills de blir mjuka. Därefter lägg  till alla de krossade kryddorna. Rör kontinuerligt  i 5 min for att undvika att blandningen bränns vid. Tillsätt sedan lite vatten och låt det småkoka under rörning 30 min.
Lägg därefter i kycklingbitarna. Låt koka i 10 min. Smaka av. Om såsen blir tjock, tillsätt lite vatten, och låt det småkoka i några minuter. Såsen måste bli slät och klar.
Lägg upp kycklingbitarna på ett fat. Slå över den härligt  doftande såsen.
Kan serveras med ris, kokade plantain, eller rotfrukter såsom jams, eller makabo.
Smaklig måltid!
 
 
Min åsikt  om Jansansåsen

Min övertygelse är att denna jansan-rätt har förmågan att skapa glädje och samförstånd och jag skulle även vilja påstå att den kan bidra till fred mellan människor.
Jag bjuder alla orostiftare att smaka på denna fredsvänliga, kärlekskapande maträtt.
 
 

 
Om mig själv

Jag heter Brigitte Gacha och är född i Kamerun. Gymnasium i Kamerun. Universitet i Frankrike och tog min DESS (Diplôme d'Etudes Supérieures Spécialisées). Journaliststudier på Sorbonne och doktorerade vid Université Jean-Moulin i Lyon. Därefter arbetade jag som frilansjournalist för UNESCO (1983-1989).
Jag är författare till boken Le Masque du Hibou... Jag bor i det trevliga och pittoreska Gamla stan.
 

Ingredienserna för Jansan-såsen
(Klicka på bilderna för att förstora dem!)

 

 

 

SAUCE JANSAN

 
1 poulet
1 litre d’eau
50 cl d’huile de tournesol
1 branche de basilic
1 branche de persil
2 gousses d’ail
Sel, poivre
2 oignons
100g de jansan
20g  de gingembre
100 g  de tomates pelées
1 piment
 
Laver les graines de Jansan, les mettre à tremper pendant 1 heure.
Découper et laver le poulet. Saler et poivrer. Préparer une marinade avec les gousses d’ail, 10cl d’huile, 1 demi oignon, quelques feuilles  de basilic et verser sur le poulet. Faire pénétrer dans les morceaux. Réserver au frais pendant environ 30mn à 1 heure.
Eplucher et découper les oignons en dés. Peler le gingembre. Ecrasez 2/3 des oignons avec le gingembre, le piment, les tomates et les graines de jansan. Réserver. 
Mettez une casserole au feu. Versez le reste d’huile. Quand l’huile est chaude, faire revenir les morceaux de poulet bien égouttés. Les faire dorer sans excès låt brynna.  5 mn de chaque côté. Réservez.
Jeter les 1/3 d’oignons en dés dans la casserole et faire blondir. Puis ajouter tous les condiments réduits en purée. Tourner continuellement pendant 5 mn car le mélange attache puis verser l’eau et laisser mijoter en touillant pendant 30 mn, puis mettre les morceaux de poulet et laisser cuire pendant 10 minutes.
Rectifier l’assaisonnement. Si la sauce est trop épaisse, ajouter un peu d’eau et laisser mijoter quelques minutes. La sauce doit être lisse et claire.
Disposer les morceaux de poulet dans l’assiette de service. Verser dessus cette sauce très odorante.
Vous pouvez l’accompagner avec du riz, du plantain bouilli ou des tubercules telles l’igname, macabo.
Bon appétit.
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se