Skabi kaposti - lettisk surkålssoppa med fläsk

Ur boken: "Mor lärde mig. En bok om lettiska mattraditioner"

Recept: Rasma Javalds, Eskilstuna
Recepten har Rasma fått av sin far Arvids Rupais
 
500 g rimmat fläsk
1 dl korngryn
1 l surkål
1 stor lök
 
Gör så här:

Lägg köttet i  2 l kallt vatten i en gryta.
När köttet kokat upp, skumma väl. Tillsätt sedan surkålen,  korngrynen, löken, moroten och  lagerbladet.
Efter ca 2 timmar är soppan färdig. Köttet tas upp, skärs i tärningar och läggs tillbaka.  Grädden röres ner i soppan eller serveras bredvid så att var och en kan ta eller låta bli. Smaken på soppan blir något mildare med grädde i.    

 

Diana Krumins Engstedt: Mor lärde mig
En bok om lettiska mattraditoioner
Heidruns Förlag, 2008
Rådgivare: Rasma Javalds
Omslagsbild: Dramapedagogen Evabritt Engnander
i familjen kök på Fiholmslöt
Foto: Anna Andersons, Luksma Ogunnaike, Ove Georgenson, Ulf Krumins
Illustrationer: Leona Aulik

 

Ove Georgenson (Översta bilden) arbetar som museitekniker/fotograf på Ebelingmuseet i Torshälla.
Att göra layout och fotografera till olika bokprojekt är en trevlig
fritidssysselsättning.

Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se