Uha fisksoppa ifrån Komi - samt Piroger fyllda med ägg och gräslök

Kockar: Tamara Vladimirovna Nilsson och sonen Andreas, 8 år

 
 
 
Jag heter Tamara Vladimirovna Nilsson. Jag kommer från en rysk autonom republik som heter Komi. Landet ligger i nordöstra europeiska delen av det väldiga Ryssland, närmare bestämt 120 mil nordost från Moskva. Språket komi tillhör den finsk-ugriska gruppen. Piroger och soppor är vardagsmat i Ryssland.
 
Det finns en mängd variationer av dessa två maträtter. Piroger serverar vi i Ryssland både som tillbehör till soppor och till te, allt beroende på fyllningen i pirogerna. Det är mycket roligt att baka piroger och det är nästan alltid sällskapsgöra som bidrar till en god samvaro.
 
Mina favoritpiroger är:
SMÅ PIROGER FYLLDA MED ÄGG OCH GRÄSLÖK
 
Ca 40 st
 
Till degen behövs:
 
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl socker (kan uteslutas)
En och en halv liter mjöl
Ägg till pensling
 
till fyllningen behövs:
 
16 ägg
Ett paket fryst gräslök eller 2dl färsk gräslök
2dl gräddfil
 
 
 
 
 
Gör så här:
 
Ta fram gräslöken ur frysen och låt den tina.
Koka äggen hårt och låt dem stå och kallna (äggen kan kokas i förväg).
Smält smöret i en kastrull blanda sedan i mjölken.
Spadet ska vara ljummet. Blanda upp jästen med lite av spadet.
Häll i resten av spadet och tillsätt salt, socker och hälften av mjölet och rör ihop. Tillsätt sedan resten av mjölet men spara lite till utbakningen.
Knåda degen väl, strö över lite mjöl och låt den jäsa under en bakduk.
Gör fyllningen under tiden:
Skala och hacka äggen, tillsätt gräslöken och blanda i gräddfilen. 
Ta upp degen och knåda den. Kavla sedan ut den till en 2 mm tjock platta.
Dela gärna degen i två - tre bitar och kavla ut en bit i taget.
Ta ut runda kakor med hjälp av tekaksform.
Fyll kakan med en rågad matsked av äggröran.
Nyp väl ihop kanterna och lägg den med skarven nedåt på en bakplåt med bakpapper.
Låt pirogerna jäsa till dubbel storlek under en bakduk.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda pirogerna i 200-225 C mitt i ugnen i 10-15 minuter beroende på ugnens kapacitet.
Låt pirogerna svalna under bakduk.
 
Serveringsförslag: pirogerna med ägg och gräslöksfyllning är utmärkt tillbehör till en god klar
FISKSOPPA UHA.
 
 
Uha - fisksoppa från Komi
 
 
Till Uhan behöver du:
 
400g tinad djupfryst eller färsk vit fisk
2 medelstora potatisar
2 medelstora morötter
1 röd paprika
1/2 gul lök
1-2 lagerblad (ett måste i nästan alla ryska soppor)
Salt - gärna kryddsalt
Vitpeppar
En och en halv liter vatten
Lite matolja
 
Gör så här:
 
Hacka löken, skär paprikan i mindre bitar och riv morötterna grovt. Fräs sedan allting i lite matolja i några minuter tills grönsakerna och löken blir mjuka.
Stava eller tärna potatisarna till lagom stora bitar och lägg dem i en kastrull med vatten, salta, tillsätt lagerbladet och koka upp.
Fisken ska också skäras till lagom stora munsbitar, tillsätt den och fräs i kastrullen, koka ihop i ca 10 minuter tills fisken och potatisen är klara.
Krydda med vitpeppar och hackad dill.
 
Smaklig måltid!
 
Tamara
 
Tamara Nilsson
Överst: Andreas, 8 år
Foto: familjen Nilsson
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se