Sötpotatispudding från Egypten

Bodil Evertssons recept från Egypten

INGREDIENSER
 
675 gr sötpotatis
50 gr smör eller margarin
2 msk honung
1 tsk mald muskotnöt
1 tsk mald ingefära
1,5 dl mjölk
2 ägg
ev 50 gr strösocker
ev 50 gr dadlar (för de som gillar dadlar)
 
TILLAGNING

Skala och skär sötpotatisen i små bitar, koka i ca 20 minuter tills de mjuknat helt. Häll av vattnet och mosa till ett fint mos tillsammans med matfettet. Blanda ner honung, muskot och ingefära. Vispa upp äggen ordentligt (ev. med sockret) och blanda med mjölken. Rör ned och blanda ordentligt med potatismoset och häll smeten i en smord ugnsfast form. Strö över de hackade dadlarna. Grädda i 175° i ca 45 minuter tills puddingen har satt sig.
Servera varm med vispad grädde eller glass.
 
OM BODIL EVERTSSON
 
Hon har arbetat i Angola (1988-90 och 1995-96) och Namibia (1990-92) och även rest mycket i södra Afrika. Bodil har varit volontär för Afrikagrupperna i bägge länderna och 95-96 arbetade hon för SWEDINT i Angola. Hon har haft den stora förmånen att ha många vänner som att lära sig mycket om respektive land och därmed också matkulturen.
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se