Bodils feijoada, en köttgryta med bönor.

BODIL EVERTSSON är Afrikagruppernas medarbetare, redaktör för deras kalender för år 2007 som bär titeln: Mat från Afrika...

Ett recept för många personer!
 
INGREDIENSER
 
2 kilo svarta eller bruna bönor
600 gram grytbitar eller motsvarande
5-6 smala korvar med smak av vitlök eller cayenne (beroende på egen smak)
1 saltad grisfot
250 gram rimmat sidfläsk
250 gram bacon
6 vitlöksklyftor
2 stora gula lökar
1-2 chilifrukter (röd eller grön)
150 gram ister
5 tomater
Lagerblad
1 knippe persilja
10 charlottenlökar
Salt
Peppar
 
 
 
Matlagning i norra Namibia
(Foto: Afrikagrupperna)
 
 
 
TILLAGNING
 
Låt bönorna ligga i blöt över natten. Koka bönorna i en gryta, ta av ca en halv liter av bönorna och mixa/mosa dem.
 
Bryn köttet och korvarna skurna i bitar. Fräs, i en stor gryta, ister, krossad vitlök, urkärnade och skalade tomater (krossade tomater på burk kan i nödfall användas), chilin, lagerblad, hela charlottenlökar och hackad lök.
 
Blanda sedan ner bönorna (både kokade och mosade) och köttet. Låt sjuda ihop till en ganska "mosig" konsistens, späd med vatten/buljong vid behov. Smaka av med salt och peppar.
Tillbehör varierar; rostad, riven kassava, apelsinskivor, friterad banan, friterad kassava, ris, "gröna blad" som lättstekt kål...
 
Som sagt, en mycket stor gryta till många hungriga. Utmärkt att ta med till stranden eller som lång festmåltid. Det finns många variationer på receptet och som sagt, det här är bara ett av dem.
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se