Gongbao jiding, kycklingrätt från Kina

Recept ifrån boken: "44 små rätter. Lättlagad kinesisk vardagsmat", mat av Inger Jiang, text: Christofer Fager & foto Magnus Laupa, Natur & Kultur

2 personer

300 g kycklingfilé
1/2 msk potatismjöl
1 msk soja
1 msk risvin eller torrt vitt vin
1/2 tsk salt   
1 tsk strösocker
5 msk matolja
100 g orostade jordnötter 
3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
5 cm purjolök
10 torkade chili eller 2 färska röda chili
1 tsk risvinäger
 
FÖRBEREDELSER

1. Skär kycklingen i små tärningar. Lägg i en skål och blanda med potatismjöl, 1/2 msk soja, vin, salt och socker. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter.
2. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och rosta jordnötterna tills de antar en gulaktig färg. Om du inte får tag på orostade jordnötter kan du ta vanliga salta jordnötter, men skölj då bort saltet.
3. Hacka ingefära, vitlök, purjolök och chili.

 
TILLAGNING
 
1. Hetta upp 3 msk olja i en stekpanna. Bryn chilin, lägg i kycklingbitarna och stek på hög värme i cirka 10 minuter. Rör om under stekningen. Lägg kycklingen i en skål när den precis 
blivit genomstekt.
2. Låt oljan ligga kvar. Bryn ingefära, vitlök och purjolök. Rör om och stek tills det luktar gott och lägg därefter tillbaka kycklingen i stekpannan.
3. Krydda med vinäger och den resterande sojan och smaka eventuellt av med mer salt och socker.
4. Tillsätt jordnötterna och stek under omrörning i ytterligare ett  par minuter.
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se