Jordnötssoppa

Recept från Swaziland, vid pennan: Bodil Evertsson (Afrikagrupperna)

INGREDIENSER
 
1,5 dl jordnötssmör
1 gul lök
2 tomater (färska eller hela på burk, krossade tomater går också bra)
1 stor potatis
2 msk ris
3 dl vatten
2 buljongtärningar
Salt, peppar, chili efter behag
 
TILLAGNING

Skala och skär lök, tomater och potatis i små bitar. Koka lök, potatis och ris i vattnet med buljongtärningarna tills allt mjuknat. Tillsätt tomaterna och låt koka en liten stund. Rör sedan ner jordnötssmöret och låt puttra i ca 20 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av och servera med ett gott bröd.
 
BODIL OM SIG SJÄLV
 
Jag har arbetat i Angola (1988-90 och 1995-96) och Namibia (1990-92) och även rest mycket i södra Afrika. Jag har varit volontär för Afrikagrupperna i bägge länderna och 95-96 arbetade jag för SWEDINT i Angola. Har haft den stora förmånen att ha många vänner som lärt mig mycket om respektive land och därmed också matkulturen.
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se