Sacivi - georgisk kycklingrätt

JANA LODEHOLM minns att mormor lagade maten med så mycket kärlek att allt smakade otroligt gott...

Sacivi är en mycket populär georgisk maträtt som skall ätas kall. Det finns många recept och det jag rekommenderar och skriver om har jag fått av min mormor.
 
 
INGREDIENSER

1 kyckling
600 g valnötter
5 st gul lök
1 klyfta vitlök
5 st röd peppar
1 msk socker
salt
2 dl vinäger
1 dl rapsolja
Färsk koriander, mynta, röd basilika - ju mer, desto godare blir rätten.
 
 
 

Med Alexander Lukjanovs bilder

försöker vi att "skapa en känsla för Georgien"

(Klicka på bilderna för att förstora dem!)

 

TILLAGNING

 
Dela kycklingen i ca 8 bitar. Stek den i oljan, så att bitarna får fin färg på båda sidorna.

Blanda under tiden nötter, salt, färska örter, och vitlök till en jämn massa i en matberedare.

Lägg kycklingen i en kastrull eller traktörpanna. Tillsätt vatten så att det täcker kycklingen litegrann. Koka upp. Ställ åt sidan och låt den kallna.

Stek löken tills den blir mjuk.

Tillsätt vinäger och löken till örtblandningen.

Vänta tills kycklingen har kallnat och tillsätt övriga ingredienser sist.

Gott att äta med hembakat vitt bröd, som kan doppas i maten.
 
 
 
(Klicka på bilden!)
 
 
OM RÄTTEN

"Civi" betyder kallt i översättningen från georgiska. "Sacivi" i fri tolkning betyder att rätten bör ätas kallt. Den äts vanligtvis på vinter. Man kan kalla den för georgiska nationalrätten. Som jag har redan nämnt finns det massor av olika recept, vissa gör rätten på kalkon, andra tillsätter saffran osv, själv har jag flera olika recept som jag har provlagat, det som jag erbjuder er är min favorit.
 
 
 
KORT OM MIG

Mitt namn Jana Lodeholm. Jag är född i Lettland, och är sedan 1985 bosatt i Sverige. Min mamma kommer från Georgien och min pappa från Moskva. Båda var konstnärer som träffades i Riga, Lettland, bildade familj och stannade där.
 
 
 
 
 

Själv har jag vallt att utbilda mig till förskollärare och konst- och matintressen har jag alltid kombinerat med mitt yrke. Mina starkaste barndomsminnen är förknippade med Georgien. Dels var det otroligt varmt och soligt där på somrarna, mormor lagade maten med så mycket kärlek att allt smakade otroligt gott. Hon hade sina favoritbönder som kom ner från bergen till häst, (det fanns inga vägar där), deras frukt och grönsaker doftade och smakade gudomligt. Morfar kännde till varenda berg och alla närliggande kloster, så vi vandrade ofta i bergen, träffade munkar och fåraherdar, badade i iskalla vattenfall och åt väldoftande mat.

Pappa målade även en serie tavlor om Georgien varav två syns ovan i texten.
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se