Timballo, små pastapuddingar från Neapel

EJA NILSSON har en spännande matresa: tillsammans med sin far skrev hon en bok om Vilda Västerns matkultur, i Sverige har hon skrivit om de invandrades mat, i Danmark fick hon lära känna andra invandrarkulturer. Hon bor numera i Köpenhamn, men är Sydsvenska Dagbladets matskribent.

TIMBALLO
(små pastapuddingar)

4-5 st

I Neapel lagar man ibland timballo, en lite gammaldags rätt som kommit till heders igen.
 
 
INGREDIENSER

4-5 färska lasagneplattor
olja till formarna 2 ½-3 dl tjock tomatsås med vitlök och oregano
1½ dl grovhackade gröna oliver
2-3 mozarellaostar
1 ½ dl grovriven ost, typ pecorino
En näve repade färska basilikablad
2 vispade ägg + 1 ägg till pensling
 
 
TILLAGNING

Sätt ugnen på 225 gr. Sätt in en form med hett vatten till vattenbad mitt i ugnen. Smörj 4-5 portionsformar.
Koka hastigt lasagneplattorna, en i taget, i sjudande vatten enligt anvisningarna (knappt 1 minut). Ta upp dem och låt dem rinna av.
Fodra formarna med varsin lasagneplatta och låt resten av degen hänga utanför. Varva sedan i formen några matskedar tjock tomatsås med bitar av mozzarellaost, riven pecorino, hackade oliver, basilika och lite vispat ägg mellan varven.
Vik lasagneplattorna från båda håll över fyllningen och stoppa om ordentligt i kanterna. Pensla med olja och vispat ägg.
Ta ut formen med vattenbad, sätt ner formarna och täck med folie. Grädda ca 25 minuter; ta bort folien de sista 5-7 minuterna så att ytan får lite färg. Servera de goda pastapuddingarna med en blandad sallad till.
 
 
 
Matmarknaden i Neapel,
foto av Eja Nilsson