Äppelstrudel och andra godsaker från Slovenien

Augustina Budja Slovenske jedi. Jabol ni trudelj, Prekmurska gibanica, Prleska gibanica, Strudel - Kesorulle och Kesokaka (Kvasenica).

Äppelstrudel
(Jabol ni trudelj)
Mängd - för ca 8-10 bitar:
Filodeg:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
4 msk vatten, 37º
1 msk rapsolja
1 ägg

Fyllning: 5
syrliga äpplen
1/2 dl russin
1 dl strösocker
1 tsk kanel

Pensling och garnering:
1/2 dl smör, smält
1/2 dl mjölk
Florsocker

Ugn: 225º
Tillvägagång:
1. Blanda vetemjöl och salt i en bunke.
Vispa ihop ljummet vatten, olja och ägg
och blanda undan för undan ner i
mjölet. Arbeta ihop det till en smidig
deg. Lägg över en bakduk och låt
degen stå på varm plats 1 timme.
2. Skala under tiden och kärna ur
äpplena och skiva eller riv dem tunt.
Blanda äppelskivor, russin, socker och
kanel i en skål.
3. Kavla ut degen på mjölad duk, så
tunt som möjligt. Dra ut degen åt alla
håll tills den är papperstunn och forma
den rektangulär.
4. Pensla degen med en del av det
smälta smöret och lägg sedan
äppelblandningen jämnt ovanpå. Rulla
samman degen som en rulltårta, dela
den med en vass kniv till tre eller fyra
rullader, vik kanterna inåt och lägg
sedan strudeln (rulladerna) med
skarven neråt på en smörjd plåt eller
klä bakplåten med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 225 º. Grädda
strudeln i ca 40 minuter. Pensla då och
då med resten av smöret och lite mjölk.
6. Sikta florsocker över strudeln och
servera den avsvalnad, gärna med
vaniljglass el. vispad grädde.

Prekmurska gibanica
(Prekmurska gibanica)
Mängd 12 portioner:
Filodeg av 320 g mjöl
3 dl olja
2 dl ljumet vatten
Salt

Fyllning:
300 g valnötter, malda
100 g strösocker
1 msk vaniljsocker
5 cl rom el. brännvin;
400 g keso
100 g strösocker
80 g russin;
500 g äpple
100 g strösocker
Kanel;

200 g vallmofrön
100 g strösocker
Kanel;

7 dl gräddfil
2 ägg
200 g margarin

Tillvägagång:

Deg - filodeg:
1. Sikta mjölet, tillsätt olja, ljummet
vatten och salt. Knåda i 10 min. Forma
degen i 5 delar, lägg dessa på mjölat
bakbord, pensla med olja och täck
över. Låt vila i 30 min.
2. Ta upp degen, kavla och forma till
10 avlånga degplattor så att de passar
till en långpanna. Smörj långpannan
med margarin.

Fyllningar:
Vallmofröfyllning: malna valmofrön
blandas med socker och kanel.
Valnöttsfyllning: malna valnötter
blandas med socker, vanilj och rom (el.
brännvin)

Kesofyllning: blanda keso, russin och
socker.

Äppelfyllning: skala och riv äpplena
och blanda med socker och kanel.

3. Lägg den första degplattan i en
långpanna, dryp över smält margarin
och lägg på en degplatta till. Smörj
över valnöttsfyllningen och skvätt över
med gräddfil med 1 vispat ägg i. Lägg
på nästa degplatta, smörj över med
kesofyllning och lägg på nästa
degplatta.

Nästa fyllning blir
vallmofröfyllning, dryp över grädd- och
äggblandningen. Lägg på nästa platta.
Lägg på fyllningen med äpplen, dryp
över med margarin och gräddfilen.
Upprepa proceduren. Överst måste en
degplatta ligga, skvätt över margarin
och gräddfilsblandning.

4. Grädda Prekmurska gibanica i
ugnen vid 175° i 75 min. Servera varmt
eller kallt en mycket mättande
efterrätt.

Prleska gibanica
(Prle ka gibanica)
Mängd - 1 bakplåt:
Filodeg se receptet

Fyllning:
1 kg keso
50 g russin
100 g strösocker
2 ägg
250 g smör
4 dl gräddfil
2 ägg
Salt

Tillvägagång:
1. Arbeta fram filodegen enligt tidigare
recept, låt vila och kavla ut till en stor
tunn platta (mindre än 1 mm). Dra ut
med händerna. Lägg degen i en rund
smörd bakform och skär bort kanterna
så att du får 9 plattor som ska fyllas
med följande fyllning:
2. Blanda samtliga ingredienser till
fyllningen ovan och lägg på fyllning på
varje degplatta tills du har använd all
deg och all fyllning. Avsluta med en
degplatta på toppen, dryp över med
gräddfilen och vispat ägg.
3. Grädda Prle ka gibanica i ugnen vid
170° i 60 min. Servera varmt el. kallt,
sockra efter smak.

Strudel - Kesorulle
( trudelj - Skutni zavitek)
Mängd 1 bakplåt:

Filodegen se tidigare recept.

Kesofyllning:
500 g keso
100 g smör
2 dl gräddfil
75 g strösocker
3 ägg
100 g russin
2 msk ströbröd
Skal av ½ citron
1 msk rom el. brännvin
1 tsk salt

Annat:
60 g smör
1 dl vispgrädde
1 äggula

Tillvägagång:
Smält smör. Sikta mjöl, tillsätt alla
ingredienser och arbeta fram en deg,
se receptet.
1. Dryp rom el. brännvin över russinen.
2. Kesofyllning: ta fram en skål. Blanda
i smör, socker, äggulor och salt. Riv i
skal från ½ citron, vispa med elvispen
tills det blir ett skum.
3. Vispa äggvitorna i en fettfri skål med
elvisp tills den fått en fast, flockig
konsistens och stannar kvar när du
lyfter skålen uppochner. Tillsätt smulad
keso, gräddfil, ströbröd och de fuktiga
russinen. Blanda väl. Tillsätt de hårt
vispade äggvitorna och blanda
försiktigt.
4. Mjöla ett bakbord och lägg fram den
kavlade degen, ca 50 cm i diameter.
Pensla det smälta smöret över hela
ytan och dra ut degen tunt. Om du
använder den färdigköpta degen,
behöver du inte tänka på att kavla och
dra ut, degen är bra som den är.
5. Sätt ugnen på 180°.
6. Blanda smöret med vispgrädde.
7. Sätt halva kesofyllningen över
hälften av degen. Rulla ihop till en rulle
och lägg den på en bakplåt. Forma
strudeln, pensla den med blandningen
av smör- och gräddfil med hjälp av en
pensel. Upprepa proceduren med
andra halvan. Sätt strudeln i mitten av
ugnen ca 35 min, grädda den gulbrun.
Servera varm eller kall, jättegod som
efterrätt!

Tips: I stället för kesofyllning kan du
använda äppelfyllning av skalade,
rivna, lättsöttade äpplen, kanel, smör
och ströbröd. Gör som med
kesofyllningen. Strudeln kan även
fyllas med, blåbär, skogsbär, plommon,
körsbär, riven pumpa el. en
köttfärsblandning. Du kanske hittar på
annat; lika gott vilket som.

Kesokaka (Kvasenica)
Mängd 1 bakplåt:
Deg: ca 450 g vetemjöl
3 dl mjölk
50 g smör
1 ägg
Ca 25 g jäst
1 tsk salt
Fyllning: ca 500 g keso
2 ägg
3 dl gräddfil
Strösocker (efter smak)

Tillvägagång:
1. Förberedd degen blanda alla
ingredienser och knåda degen smidig.
Låt jäsa under tiden som du arbetar
med fyllningen.
2. Fyllning: Blanda keso, salt, ägg och
gräddfilen. Till en söt variant tillsätt 2-4
msk strösocker.
3. Kavla ut den jästa degen ca 1,5 cm.
Låt kanterna förbli lite tjockare.
4. Smörj en bakplåt med smöret och
lägg på den utkavlade degen. Lägg på
fyllningen som kan vara lika tjock som
degen. Jäs i 20 min.
5. Sätt ugnen på 180°. Grädda
kvasenica i mitten, tillsätt gärna lite
gräddfil ovanpå fyllningen innan
gräddningen är klar så får kakan en fin
gulbrun färg.
Tips: Mjölken kan ersättas med
ljummet vatten. Vid den söta varianten
kan lite rivet citronskal och vaniljsocker
tillsättas. Degen blir luftigare om den
knådas några gånger under jäsningen.
Små luftbubblor på ytan intygar att
man har knådat degen bra.