Påsk i Rumänien : lammgryta, ris och äppelkaka

Jag tycker om rätter som påminner mig om Påsken, om den sorgliga glädjen, om lammslakten i min mormors by, om slaktoffrens skrin och matoffrets högtid. Den orfiska festen.
Tre rumänska rätter serverade med en känslig bön. GABRIELA MELINESCU berättar...

 
I min barndom luktade det hela tiden lamm och jag kände att de osynliga lamm svävade nära mitt bröst. Jag storgrät, kunde inte glömma lammens slakt och deras flådda, blodiga kroppar. Mormor tröstade mig - tillsammans brukade vi i en bön tacka lammen för att de accepterat att bli påskmat. Detta gör jag även idag.
 
För det mesta är jag vegetarian men ibland äter jag mormors lamm- och sparrisgryta med ris samt saffran och som dessert, hennes underbara äppelkaka.
Dessa maträtter är inte speciella, utan universella, från antikens tid, i olika variationer.
 
MIEL CU SPARANGHEL
Lamm- och sparrisgryta
 
två portioner
 
INGREDIENSER
 
450 gram lammkött i tärningar
225 g färsk sparris
1 medelstor lök, hackad
3 msk smör
2,4 dl vatten
Salt, peppar och kryddpeppar, saften av 1 citron eller vinäger
 
TILLAGNING
 
Skär sparrisstjälkarna i stora bitar, skär bort den hårda änden längst ner. Skölj och låt rinna av. Bryn kött och lök i smöret, tillsätt vatten, salt och kryddor. Koka på svag värme tills köttet blir mört. Tillsätt sparrisen. Låt det hela småkoka tills sparrisen är mjuk. Tillsätt lite vinäger eller citronsaft.
 
 
PILAF CU SAFRAN
Råris med saffran
 
fyra portioner
 
INGREDIENSER
 
1 msk jungfruolja
1 stor lök
1 tsk muskot
1 paket saffran
2 tsk rosenvatten
4,8 dl råris
9,6 dl kokande vatten
 
TILLAGNING
 
Hetta upp oljan, fräs lök och kryddor, förutom saffranet, på låg värme under 10 minuter. Stöt saffranet i en mortel och tillsätt till den varma blandningen. Tillsätt hälften av rosenvattnet. Låt sjuda i ytterligare 15 minuter och tillsätt därefter ris och kokande vatten. Låt koka under 40 minuter. Tillsätt resten av rosenvattnet strax före serveringen.
 
 
PLÃCINTÃ CU MERE SI STAFIDE
Äppelkaka
 
INGREDIENSER
 
4,2 dl mjöl
2,4 dl torkad frukt: korinter, russin eller annat torkad frukt
1,8 dl hackade mandlar
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 malda kryddnejlikor
4,8 dl äppelmos och 2,4 dl lönnsirap
1 stort ägg
1,2 dl osaltat smör
 
 
TILLAGNING
 
Värm ugnen till 175 grader, strö 0,8 dl av mjölet över korinter samt nötter och ställ åt sidan.
Blanda bakpulver, bikarbonat, salt och nejlikor med resten av mjölet.
Tillsätt den torkade frukten (russinen) och nötblandningen. Vispa ägget separat och blanda med socker och smör. Rör ihop samtliga ingredienser, tillsätt frukt och nötter allra sist. Skeda upp i en smord ugnsform, sätt in i ugnen i 45 minuter. Pröva om kakan är färdig genom att sticka en trästicka mitt i kakan. När stickan är torr, är kakan färdig.
 
Jag glömmer aldrig att tacka för maten. Det finns i mig en religiös attityd gentemot ätandet. Jag känner skuld, vördnad och respekt gentemot djuret som blir mat.
Jag behöver någon sorts psykisk kompensation och bönen hjälper mig att få en sådan.
Skuldkänslorna tas bort av bönen. Att äta är ständigt en stor melankolisk glädje.
 
GABRIELA MELINESCU
Stockholm, 06062006.