Köttbullar med ris : Tefteli

av Tamara på Sundsvall stadsbibliotek

Tefteli är köttbullar med ris i tomatsås. Det kan finnas flera varianter av den här köttfärsrätten. Min barndomsfavorit är just den här.
 
Ingredienser för 4 personer:

Till köttbullarna behövs:

* 500 gr blandfärs (200 gr fläsk och 300 gr nöt)
* 1 dl vatten
* 1 stor gul lök
* 1 dl halvkokt ris av det klibbiga sorten eller okokt rundkornigt ris
* 1 och 1/2 tsk salt
* 1 krm svartpeppar
* 1 krm vitpeppar
* 3-4 msk mjöl till panering
* smör till stekning

Till såsen behövs:

* 5-6 dl köttbuljong
* 2-3 msk tomatpuré
* 2 vitlöksklyftor
* 2 lagerblad
* 1/2 dl lätt crème fraiche
* salt
* persilja och gräslök

Gör så här:

* 1. Blanda färsen med vatten, ris, riven lök, salt och peppar. Färsblandningen ska kännas lös.
* 2. Rulla köttbullarna och panera dem lätt i mjölet.
* 3. Bryn köttbullarna i smöret.
* 4. Blanda alla ingredienserna till såsen i en rymlig kastrull, salta, pressa vitlöksklyftorna och lägg i lagerbladen, koka upp blandningen. Vispa lite lätt så créme fraichen blandas väl i såsen.
* 5. Lägg köttbullar en och en i den kokande såsen sedan kokar du dem på låg värme i ungefär 20 minuter eller till riset är färdigtkokt.
* 6. Hacka persiljan och gräslöken och strö rikligt över teftelerna när du ska servera dem.
* 7. Potatismos eller kokt potatis passar bra till teftelerna.

Smaklig måltid!
 
Tamara
 
Tamara Nilsson
Biblioteksassistent
Sundsvalls kommun
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se