Chao niuhe - risnudlar med biff.

Kinesisk maträtt. Recept ifrån boken: 44 små rätter, Lättlagad kinesisk vardagsmat, mat av Inger Jiang, text: Christofer Fager & Foto Magnus Laupa, Natur & Kultur

2–3 personer

150 g breda risnudlar
5 sockerärter
1/2 röd paprika
10 cm salladslök
3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta 
100 g nötkött
1/2 msk potatismjöl
1/2 msk risvin eller torrt vitt vin
1/2 dl matolja
100 g böngroddar
1 msk soja
1/2 tsk salt
 
FÖRBEREDELSER

1. Häll 1   1/2 liter vatten i en kastrull och koka upp.
2.
Lägg i risnudlarna och koka i 3–4 minuter tills de mjuknat. Häll 
av vattnet och spola nudlarna i kallt vatten.
3.
Strimla sockerärter, paprika och salladslök och skär ingefäran och 
vitlöken i skivor.
4.
Skär nötköttet i tunna skivor och blanda med potatismjöl och vin.

Tillagning
1. Hetta upp oljan i en stekpanna på stark värme och bryn köttet.
2. Tillsätt böngroddar, sockerärter, salladslök, ingefära, vitlök  rsen och övriga ingre-d-ienser för fyllningen. Rör om i några minuter tills fyllningen blivit väl blandad.
 
TILLAGNING

1. Häll lite torrt vetemjöl på arbets-bänken och knåda degen igen i 
några minuter. Dela den sedan i 40 små bitar. Kavla ut små degbitar 
till riktigt tunna rundlar.
2. Lägg en degrundel i handflatan och klicka på cirka 1 msk fyllning. Nyp ihop degkanten med början i mitten. Upprepa tills du har 40 degknyten.
3. Koka upp 3 dl vatten i en kastrull och lägg i dina degknyten. Sätt på locket och koka upp på nytt. Ta bort locket och häll i 1 dl kallt vatten. När det kokar igen – häll i ytter-ligare 1 dl vatten och koka i ytterligare några minuter.
4. Fiska upp dina dumplings med en hålslev och lägg dem på en tallrik.
5. Blanda vitlök och vinäger till sås. Doppa dumplingsen i såsen en och en och ät direkt.