Holländskt julbröd

Bep Weijand : Mitt julebröd är egentligen en variant av det som står i kokboken. Jag
vill ofta göra saker o ting lite nyttigare, så jag blandar då dinkelmjöl i
degen. Och inte alla ingredienser gick att få så då ersatte jag med annat.
Originalet liknar den tyska weinahtsstollen. Den är bakat i rundform med
hål i mitten.

Jag brukar dock göra dubbel sats, dvs flera stycken för att ge i present
också eller för att frysa  till påsk. Julen varar som bekant till påsk :)
 
Jag har även en vegansk variant, då en av mina ungdomar blev vegansk (dvs
ej mjölk, ej ägg o smör)
 
Julbröd 2003
 
12 dl vetemjöl + till utbakning
2 dl dinkelmjöl
50 g jäst
2 äggulor
5 dl mjölk
200 g smält smör
100 g röda körsbär konfiterade
200 g russin
50 g korinter
3 msk apelsinmarmelad
rivet skal av en citron
3 tsk mald kanel
1 msk sirap
1 dl malt
1 tsk salt
100 g mandelmassa

Till garnering sila vit florsocker över de färdiga bröden.
Värm mjöl till handvarm, och lös upp jästen. Blanda så mycket mjöl tills
det har blivit en tjock deg. Låt det jäsa övertäckt i en timme på en varm
dragfri plats.

Blanda sedan in alla övriga ingredienser förutom mandelmassan. Baka ut
till två mindre eller ett större bröd genom att göre en oval platt modell,
som man viker på nästa mitten såt att den övre delen är mindre än den
nedre. Rull mandelmassan till en avlång stav som man gömmer under den
vikta övre delen. Låt jäsa i en timme till och baka i ugnens nedre del vid
200 grader i en halv timme,eller 175 gr och ca en timme. kontrollera med
en sticknål om brödet är färdigt.

Vi brukade äta en skiva till frukost med smör på. Svenskarna tycker nog
mest om det som kaffebröd.
 
Vegansk julbröd 2004

50 g jäst
3 dl dinkel
9 dl vetemjöl
100 g russin
50 g sukad
125 g skållade mandlar hackad i småbitar
1 halv l havremjölk
200 g mjölkfri margerin
2 mskmalt
rivet skal av en citron
3 msk marmelad
3 tsk kanel
mandelmassa till fyllning

Beredning se ovan.
 
I bägge recept går det att använda malda nötkärnor också.