Enchiladas suizas

Gratinerade tortillas från Mexiko - recept av Lina NIMMERSJÖ

4 - 6 portioner
 
Tillagningen av enchiladas, tortillas och såserna lärde jag mig på en matlagningskurs när jag bodde i staden Guadalajara i Mexiko och av familjen Ventura som jag bodde hos.
 
Enchiladas suizas
 
1 färdiggrillad kyckling (eller kokt på mexikanskt vis med krossade tomater, lök- och vitlöksbitar, hönsbuljong, oregano, salt och peppar)
10 tortillas (enligt recept nedan eller köpta)
Gröna ärtor
5 dl riven ost
Ca 6 dl salsa de jitomate (enligt receptet nedan eller köpt chili/tomatsås)
4-5 dl crème fraiche
Isbergssallad
Ev. guacamole (se recept nedan)
 
Smörj en ugnsform. Finfördela kycklingköttet med fingrarna och finhacka det kryddade skinnet om kycklingen är grillad. Häll tomatsåsen i en djup tallrik. Doppa en tortilla i taget i tomatsåsen, fyll den med kyckling, några ärtor och en matsked riven ost. Rulla ihop (inte för löst) och lägg i formen med skarven nedåt. När alla tortillas är fyllda breds crème fraiche över rullarna. Häll försiktigt den resterande tomatsåsen över rullarna och strö över ost. Gratinera i 225 grader tills osten fått färg och rätten blivit varm, ca 20 minuter. Strö finhackad isbergssallad över rätten före servering. Serveras som ensamrätt, eller med bönsalsa och guacamole (se recept nedan). Det går även bra att servera ris till rätten om man vill ha den matigare.
 

Tortillas

Blir ca 10 tortillas
 
2,5 dl vetemjöl och 2,5 dl fint majsmjöl (eller 5 dl vetemjöl)
1 tsk salt
50 g ister (eller margarin)
2 – 3 dl varmt vatten
 
Blanda mjöl och salt. Smula ner fettet och rör ner vattnet. Knåda väl. Dela upp degen i 10 bollar och låt dem vila i kylen i en plastpåse minst 30 minuter, gärna en timme.

Ta ut degen men låt bollarna ligga kvar i plastpåsen så de inte blir varma. Platta till bollen och kavla ut den, lossa degen så den inte fastnar och kavla igen. Fortsätt så tills degen har blivit mycket tunn. För att lättare få runda tortillas kan man skära ut en cirkel på 18 cm i diameter med hjälp av en assiett i samma storlek.

Stek utan fett på hög värme i ungefär 30 sekunder tills den blåses upp, vänd och stek 20 sekunder på andra sidan. Temperaturen är lagom hög när brödet snabbt blåses upp men ändå inte blir bränt. Grädda inte mer än en minut för då blir brödet knaprigt. Lägg tortillasbröden på ett fat med bakplåtspapper emellan.
 
 
Salsa de jitomate (tomatsås)

Minst 5 dl tomatsås behövs till rätten
 
Ca 900 g bifftomater eller passerade tomater
1 silverlök
2 vitlöksklyftor
Korianderblad
Matolja
Eventuell sky från tillagningen av kycklingen
Salt, peppar, ev. socker
Tabasco eller annan stark chilisås eller minst två röda chilifrukter
 
Koka tomaterna i vatten tills de sväller upp och skalet börjar spricka. Skölj dem i kallt vatten och dra bort skalet. Hacka fruktköttet fint eller mixa det i matberedare. Finhacka lök, vitlök och korianderblad (samt eventuellt finhackade, urkärnade chilifrukter) och fräs snabbt i matolja. Tillsätt tomaterna (och sky från kycklingen) och låt koka 15 minuter under lock. Smaka av med salt, peppar, tabasco och eventuellt lite socker om tomaterna inte var så söta. Låt såsen bli extra stark eftersom tortillabrödet och crème fraichen mildrar smaken.
 
 
Guacamole (avokadoröra)
 
½ gurka
2 – 3 avokados
1 vitlöksklyfta
1 liten silverlök
Crème fraiche
Salt
Peppar
Citron
 
Riv gurkan fint med rivjärn. Mosa eller finhacka avokadon. Finhacka löken och vitlöken. Blanda gurkan, avokadon, vitlöken och löken (tillsätt lite lök i taget och smaka av så det inte blir beskt). Smaka av med önskad mängd crème fraiche, salt, peppar och pressad citron.
 
¡Buen aprovecho!
 
 
 
 
OM LINA NIMMERSJÖ
 
Är lärare i svenska och spanska. Var verksam även i Mexiko och Tanzania. Det finns flera recept som hon har "skänkt" oss. Kolla kokbokens rätter från Tanzania!
 
 
 
Några bilder - för "Mexikosmaken"-s skull:
 
 
Tunas (kaktus)
 
Tunas (kaktus)
 
Mexico City
 
Mexico City
 
Restaurang i kvarteren Coyoacán i Mexico City
 
Restaurang i kvarteren Coyoacán i Mexico City
 
Teotihuacáns pyramider
 
Teotihuacáns pyramider
 
Gondoler i Xochimilcos sjön
 
Gondoler i Xochmilcos sjön
 
Bilder tagna av Lilian Fernández Hall