Grillfest, Latino-Style

Rosario VÁZQUEZ skänker oss inte bara ett recept utan lär oss även ett sätt att laga.

 
 
 
 
 
Glöm den dyra grillen, glöm de exklusiva tillbehören.

En hög med kött, en hög med glödande kol.
Och så tid, massor av tid.
Njut av tillagningen!

Att grilla i Uruguay är speciellt, en ritual. Om man bjuder folk så grillar man, sakta, sakta. Man sitter vid grillen och man pratar och umgås. Grilla gärna några chorizos som du skär upp och bjuder på medan resten tar smak på gallret. Det handlar om att njuta lika mycket av tillagningen som av själva måltiden.

Man grillar entrecôten och bitar av asado de tira (kalvbringa). Man ska impregnera köttbitarna i marinad. Men en styckbit som asado de tira eller flankstek har i sig så mycket smak att det knappast behövs annat - lite vitlök, salt och peppar bara, kanske lite citron också för att möra köttet.
Den största fördelen är kanske att det är betydligt billigare.

Lägg glöden i en ring runtomkring och fettet droppar ner utan att antändas. När du fixat det, vågar du ge dig kanske på en stor rumpstek på drygt kilo.

Det är viktigt att det är en ordentlig fettkappa kvar. Skär ett par snitt i fettet och strö grovsalt över. Fettet smälter ner över köttet och det blir kanongott.

Tricket med att grilla en så pass stor köttbit är att låta det ta sin tid och inte brassa på för fullt så att insidan blir rå och ytan bränd. Man kan ha glöden i en korg vid sidan om det som ska grillas. På så vis kan man kasta lite glöd under köttet allteftersom. Principen är densamma som den nordamerikanska barbequen. Men där ingår röken också som smaksättare.

Marinera med vitlök, salt och citron. Det passar allt slags kött.

Servera med lite chimichurri (se recept), en fräsch grönsallad och ett rödvin som kan matcha det smakrika köttet.

Den som grillar måste ta sig tid. Man delar något tillsammans, man umgås. Sen kan man känna stolhet när kompisarna säger att det är en bra grillning. I Uruguay, som jag kommer ifrån, lägger man upp bitar av asado de tira, flankstek, kalvnjure på fatet. Ett halvt kilo per person- men här i Sverige rekommenderar man 250 gram. 

Chimichurri = Tillbehör som serveras i en skål vid sidan av köttet. Måtten är inte exakta, använd smaklökarna.

. En rejäl näve persilja
. Koriander efter smak (kan uteslustas, används inte i alla latinamerikanska länder)
. 2-3 vitlöksklyftor
. 1 hackad chili (var lite försiktig, det ska inte bli superhett)
. En skvätt olja med neutral smak
. Smaka av med salt och peppar.

Persilja, koriander, vitlök och chili hackas med kniv. Ingen vitlökspress, ingen mixer. Blanda allt i en skål.
 
 
 
Rosario i Mercado del Puerto (Montevideos hamnkvarter)
Klicka på bilden för att förstora den!
 
 
En liten familjefest, en asado som i en by som heter La Pedrera.
Männen grillar. Kvinnorna som inte är i bild väntar, pratar, tar en drink,
kommer med glada tillrop etc.
 
 
 
 
OM ROSARIO
 
"Jag kommer ursprungligen från Montevideo, Uruguay men har även bott i Buenos Aires och Paris. I Stockholm har jag bott sedan 1975. Jag är arkeolog och håller just på att slutföra en magisteruppsats i arkeologi vid Stockholms Universitet om den pre-columbianska andinska metallurgin."