Dårå wöt/TsäbHi därhå - etiopisk/eritreansk kycklinggryta

GENNET AWALOM bjuder oss på kryddig mat

 
 
 
dårå wöt - namnet på amarinja (Etiopien)
tsäbHi därhå - tigrinja (Eritrea)
 
fet stil visar betoningen
 
 
7-8 portioner
 
 
INGREDIENSER
 
1 kyckling (ca 1 kg)
500 g gul lök (4medelstora)
150 g smör, helst kryddat*
3 msk berberé**
(3 msk tomatpuré)
3 stora vitlöksklyftor
1 msk färsk ingefära eller 2 msk mald
1 dl rött matlagningsvin
7-10 dl vatten
1-1,5 tsk salt
2 krm kardemumma
 
 
Kycklinggrytan längst till höger
(Klicka på bilden för att förstora den!)
 
 
 
 
 
TILLAGNING
 
1. Förbered kycklingen - Hur man styckar kycklingen - beskrivning i slutet av receptet
 
2. Hacka löken mycket fint, bryn i sitt eget spad tills den blir mjuk i 5-7 min.
 
3. Tillsätt berberé och ev tomatpuré och fortsätt bryna i 15 min. Späd med vatten under ständig omrörning.
 
4. Skala och hacka vitlök och ingefära.
 
5. Rör ner smör, ingefära, vitlök och vin. Bryn ytterligare 30-35 min.
 
6. Späd med resten av vattnet och koka tills skummet minskar betydligt, ca 15 minuter.
 
7. Lägg kycklingdelarna och saltet i såsen och låt puttra i 20-30 min under lock på låg värme. Rör emellanåt.
 
8. Ta grytan av plattan, strö i kardemumma.
 
9. Hårdkoka äggen, skal, skär grunda skåror i äggens vita, så att såsen kan tränga in. Lägg äggen i såsen strax före servering.
 
10. Serveras varmt med injera/Taita, grönsaksallicha, ayib och sallad.
 
 
 
 
 
STYCKNING AV KYCKLING
 
dårå mägänl/mTbaH därhå
 
 
1. Lägg kycklingen på en skärbräda och skär loss vingarna.
 
2. Ta bort skinnet och avlägsna allt fett med sax.
 
3. Snitta los låren genom att vända dem utåt från bröstsidan.
 
4. Dela låren i två delar vid leden.
 
5. Skär ett snitt så att den översta vingleden (vid bröstbenet) blottas och delas. Tag ett kraftigt tag med tummen och pekfingret i ledkulan och dra snett nedåt utmed bröstkorgen så att vingmuskeln lossnar från bröstkorgen.
 
6. Dela halsen i två cm långa bitar.
 
7. Den färdigstyckade fågeln består av: två lårben, två lårklubbur, två vingar och två bröstfiléer med ben, bröst, skinn, halsdelar, mage och lever.
 
8. Kycklingdelarna sköljs väl och blötläggs i kallt vatten med salt eller citronsaft under tiden man lagar såsen.
 
 
OM RÄTTEN
 
Höns eller kyckling är den enda fågel som används i den mattradition som tas upp här. Dårå wöt/tsäbHi därhå är en mycket populär festmat. Anledningen till att den inte lagas till vardags kan vara att fågeln är dyr och måste slaktas och tillredas hemma. Hursomhelst blir det ingen riktig feststämning utan denna rätt som ofta serveras med kokta ägg.
 
 
 
OM GENNET AWALOM
 
Hon är född i Addis Abeba i Etiopien av eritreanska föräldrar. Hon har utbildat sig i Addis Abeba, Kairo, Minnesota, Boston. Till Sverige kom hon 1970 med sin familj anställd av SIDA för att undervisa svenska fredskårister i amarinja. Hon har arbetat med internationella biståndsfrågor i 26 år. Gennet Awalom är gift med pastor och docent Ezra Gebremedhin och är bosatt i Uppsala.
 
 
 
(Klicka på bilden för att förstora den!)
 
 
 
OM "LAGA KRYDDIGT"
 
Gennet Awalom ville skriva en broschyr för att barnbarnen ska också kunna laga etiopisk/ertreansk mat, det blev en vacker kokbok. Med den etiopiska/eritreanska kökets historia av Ezra Gebremedhin, Jim Elfströms bilder, med språkförklaring, kryddlista, fotnoter. Hon presenterar recept på maträtter som kan lagas med råvaror köpta i Sverige. Boken kan köpas direkt från författarinnan på injera@comhem.se Pris 185 kronor + frakt.
 
 
Fotografier av Jim Elfström