Mashed sweet potato - potatisrätt från Zimbabwe

Recept från kvinnor från Zimbabwe - nedtecknat av Anna Tibblin

(Recept på både svenska och engelska)
 
 
In english:
Mashed sweet potato
 
 
INGREDIENTS

Boiled sweet potato
Margarine
Salt to taste
Fresh milk
 
METHOD

1. Mash the boiled sweet potato to form a smooth paste
2. Put the pot with the mashed sweet potato on the stove, over low heat
3. Add the margarine, and then mix with the potato till molten and evenly distributed.
4. Add milk, to get a smooth paste
 
 
På svenska:
Sötpotatismos
 
INGREDIENSER

Kokt sötpotatis
Margarin
Salt
Mjölk
 
TILLAGNING
 
1. Mosa den kokade sötpotatisen
2. Sätt kastrullen med den mosade sötpotatisen på låg värme
3. Tillsätt margarin och rör om tills det smälter och blandas med sötpotatismoset
4. Tillsätt mjölk tills det blir ett mjukt mos.
 
(Översättning: Matilda Wallin)
 
 
OM SWEET POTATO PROCESSING
 
Anna Tibblin jobbar som regionchef för Kooperation utan gränser i södra Afrika. Regionkontoret ligger i Zimbabwe och de jobbar med lokala organisationer i Sydafrika, Zambia, Malawi, Madagaskar, Mocambique.
Om Kooperation utan gränsers studiecirklar skriver Anna Tibblin följande:
 
"Studiecirklar är alltså en viktig metod i de flesta av våra program isödra Afrika. Vi stödjer lokala organisationer, som sin tur främjar sina medlemmars rättigheter på olika sätt - vanligast här är bondeorganisationer (typ LRF) som jobbar för att deras medlemmar - oftast småbönder - ska producera bättre kvalitet, torktåligare grödor, hitta marknader etc och därmed få bättre betalat för sina produkter = förhoppningsvis minskad fattigdom. I Zimbabwe bedriver vi dessutom ett särskilt studiecirkelprogram, som idag når cirka 80 000 småbönder - och som behandlar just dessa ämnen, inklusive frågor som rör hiv och aids med mera.
 
Recepten - totalt fyra stycken i serien Sweet potato processing, som vi ska lägga ut inom kort -  har tagits fram av bönderna själva och är cirkeltips, dels vad man ska kunna göra av det man odlar, och dels hur man kan vidareförädla för att kunna sälja och därmed få inkomster."
 
(Skicka dina recept hit: toma.gergely@kultur.stockholm.se)
 
Foto: Magnus Lundell