Chlodnik - kall rödbetssoppa från Polen

JUREK HOLZER är Svenska Dagbladets fotograf som har en nära relation till maten: både lagar och fotograferar den. Den här gången skänkte han oss ett recept på kall rödbetssoppa, kanske blir det en "nästa gång" också...

 
INGREDIENSER

1 rejält knippe färska rödbetor med blast
2 västeråsgurkor
10 rädisor
1 dl hackad dill
2 msk hackad gräslök
2 hårdkokta ägg
1 klyfta vitlök
1 l kefir
1 dl crème fraîche
salt och peppar
 

TILLAGNING

Skölj och hacka rödbetsblasten, skala och tärna rödbetorna. Lägg rödbetorna och blasten i en kastrull. Häll på 1,5 - 2 dl vatten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra i 10 min under lock. Låt svalna. Rör ihop kefir och crème fraîche, pressa i vitlöken, tillsätt rödbetorna och blasten, gräslök, dill, tärnad gurka samt rädisor skurna i klyftor. Salta och peppra efter egen smak och ställ att svalna ett par timmar i kylskåpet. Dekorera med ägghalvor före serveringen.

Eventuellt kan tärnat kallt ljust kött (kalv, kyckling, kalkon) som blivit över från tidigare middagar tillsättas. En annan klassisk variant av chlodnik innehåller även kräftstjärtar.
 
 
 
Foto: Jurek Holzer/SvD