Jätänätärä qibé - Kryddat smör från Etiopien

så som GENNET AWALOM beskriver det i sin "Laga kryddigt"

INGREDIENSER
 
1 kg smör eller margarin
1 stor rödlök (125g)
1 hel vitlök
50 g färsk ingefära
2 msk kardemumma
1 tsk kanel
1/2 tsk nejlikor
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
 
TILLAGNING
 
1. Smält smöret eller margarinet tillsammans med saltet i en kastrull på svag värme.
 
2. Skala och hacka rödlök, vitlök och ingefära grovt.
 
3. Blanda löken och kryddorna med smöret och koka livligt under omrörning i 20 min, tills skummet försvinner. Passa noga så att det inte bränns.
 
4. Ta av grytan från plattan och låt stå tills smöret klarnar. Låt kallna.
 
5. Sila försiktigt och häll i en rengjord burk. Kan förvaras i kylskåp i flera månader.