Romsk gulasch

Recept: SIDJA DIMETRI

En maträtt som är ganska vanlig bland romerna. Annars kan maträtterna variera lite, eftersom vi är flera olika grupper. Den här maträtten kan varieras med alla grönsaker som man tycker om, och som finns för säsongen.
 
Gulaschgryta
 
(4 personer)
 
 
INGREDIENSER
 
1 kg benfri högrev
1 medelstor purjolök
1 stor gul lök
1 röd paprika
2 burkar hela tomater
1 liten burk champinjoner eller kantareller
1 bit stjälkselleri
En halv isberssallad
1 stark röd peperoni eller chilipeppar, (om man vill).
½ tub tomatpuré
 
 
TILLAGNING
 
Skär köttet i bitar, som kuber, ungefär 2-3 cm tjocka. Smält margarinet i en stekgryta, skölj köttbitarna och låt dem brynas runt om.
Häll sedan i ca ½ liter vatten, eller så mycket att köttet täcks.
Salta och peppra, rör om och sätt på ett lock. Vattnet dunstar ganska fort, se efter då och då för påfyllning.
Koktiden är ca 1 timme, beroende på köttet.
 
Skölj sedan grönsakerna och skär dem i bitar.
Lägg dem i grytan och låt det puttra i ca 10 minuter.
Lägg nu i burktomaterna, och rör om.
Efter ca 5 minuter rör du ner tomatpurén, som blandas med lite vatten.
Om du vill ha mer färg eller smak, blanda ner lite mer tomatpuré.
Låt det puttra några minuter till, så att burktomaterna blir genomvarma.
 
Grytan är klar att serveras, antingen med ris, potatis eller nudlar. Välj själv.
 
Låt det väl smaka!
 

SIDJA DIMETRI OM EN ROMSK FÖRENING

Jag och min bror, Gustav Dimetri-Friberg, vi startade Zigenska kulturhistoriska föreningen år 2001, eftersom vi ville belysa de svenska romernas historiska och nutida situation i Sverige. Vi tillhör gruppen svenska romer. Det har blivit många dagar och kvällar i olika arkiv, och bibliotek. Detta resulterade i vår första bildutställning år 2001,och vi har därefter haft ett stort antal bildutställningar runt om i Stockholm. Vi vill genom utställningen och mötet med oss, kunna ge mer information och kunskap om svenska romer. Vi har utställningar och håller föredrag.