Oxfilé i skålar av gurka

Monika Ahlberg, som startade den nuvarande kokboksboomen med sin bok "Rosendahls trädgårdscafé" skänker oss ett mingelpartyrecept med asiatiska inslag. Hennes dagboksanteckningar från höstens hektiska dagar följer...

 
 
Små praktiska sallader av marinerad strimlad oxfilé serverad i skålar av gurka - perfekt på mingelpartyt!
 
MARINAD:
 
1/2 dl sesamolja
3/4 dl limesaft
3/4 dl ketjab manis
1 vitlök
1 röd chili
 
300 g oxfilé av mittbit
6 gurkor
 
SALLAD:
 
1 ask om 50 g rucolasallad
3 kvistar koriander
5 kvistar persilja
5 kvistar körvel
2 röda chilifrukter
2/3 dl limesaft
1/2 dl sötsur sås
 
 
 
"min mat" av Monika Ahlberg, som receptet härstammar ifrån,
bär undertiteln: "Från Rosendals trädgård till Villa Motowi"
och är utgiven av bokförlaget Prisma;
Foto: Ewa-Marie Rundquist, form: Nikko Amandonico
 
 
TILLAGNING:
 
Grovhacka vitlöken. Dela, skölj bort fröna och finhacka chilifrukten. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner oxfilén och marinera i kylskåp i minst 3 timmar eller över natten. Tag ut köttet i rumstemperatur i god tid innan det ska tillagas.
Grilla köttet i en grillpanna i 5-8 minuter på båda sidor. Det ska inte vara helt genomstekt utan lite rosarött inuti.
Låt köttet svalna och skär det sedan i strimlor.
Skär bort ändarna på gurkorna och dela sedan varje gurka i 4 cm tjocka bitar. Gröp sedan ur varje gurkbit med ett kuljärn så att det blir en skål c:a  2 1/2 cm djup.
Grovhacka rucola, koriander, persilja och körvel. Skölj, dela och tag bort de små fröna från chilifrukten. Strimla den sedan mycket fint. Blanda alltsammans med limesaft och sötsur sås. Tillsätt till sist köttstrimlorna.
 
Fyll varje gurkskål med rikligt av salladen och servera.
 
OM MONIKA AHLBERG
 
Matkreatör, kokboksförfattare, utbildad balettdansös. Ansvarade för Rosendals Trädgårdscafé, kök och bageri, startade kokboksboomen med sin Rosendals Trädgårdscafé. "min mat" är en uppföljning till den förstnämnda. Hennes senaste bok är Monikas bästa menyer som hon presenterade på Bok- och biblioteksmässan i Göterborg i år.  PS Boken Monikas bästa menyer, den senaste, har blivit
uttagen att tävla i Gourmand world cookbookaward i Beijing, Kina i April!