Flancati - ett slovenskt recept

Ett slovenskt recept på svenska av Augustina Budja


8 hekto vetemjöl
6 äggulor
4 dl gräddfil
4 msk rom
1 tsk salt
0,5 hekto strösocker
1-2 l friteringsolja
vaniljsocker att stro över
 
Tillvägagångssätt:
 
1. Gör en grop i mjölet, tillsätt äggulor, salt, gräddfil, rom och socker.
2. Mixa och knåda allting väl till en smidig deg.
3. Täck över och låt degen vila i kylskåp under ca 1 tim.
4. Kavla ut degen till ca 1,5 - 2 mm; skär degen i avlånga fyrkantiga bitar, 10 x 14 cm, och gör två parallella snittar med en kniv eller pizzakniv ca 4 cm från kanten.
5. Fläta flancati genom att dra lätt och fläta ut varje flancat och låt vila lite.
6. Värm friteringsolja till 160°C.
7. Plocka några flancati upp med fingrarna (håll i mitten), lägg dem i olja och fritera dem guldbruna.
8. Vänd sedan och fritera dem gulbruna på andra sidan.
9. Plocka ut flancati och lägg dem på ett papper så att oljan/matfett rinner bort.
10. Strö över vaniljsocker och servera flancati varma.
 
Smaklig måltid!