Cevapi, en bosnisk grillrätt

Så enkelt, så enkelt... Dessutom Zulmirs berättelse - så vackert, så vackert...

Cevapi – bosnisk grillrätt
 
(för ca 6 pers.)
 
 
INGREDIENSER
 
1 kg nötfärs
ca 2 tsk salt
1 dl mineralvatten
 
BEREDNING AV KÖTTET
 
Blanda ordentligt nötfärsen, saltet och mineralvattnet i en plastbunke eller liknande. Låt stå i kylskåpet i 2-3 timmar. Forma sedan köttet till Cevapi (järparliknande biffar fast mindre än järpbiffar och mer avlånga). Placera de färdigformade köttbitarna på en lämplig tallrik. Låt återigen stå i kylskåpet i 2-3 timmar.
 
TILLAGNING
 
Köttet ska grillas. Vänd regelbundet för bästa grillningseffekt.
Servera med lepinja (ett platt, runt bröd) och lök. Strö lite peppar över cevapin.
 
Smaklig måltid!
 
 
ZULMIRS BERÄTTELSE
 
Cevapi och serietidningar
 
Mina första minnen av cevapi kommer från när jag var fyra år. Det var vinter och det var riktigt kallt. Varje lördag morgon när jag vaknade sprang jag in till vardagsrummet där jag la mig under en filt och väntade på farsan som jag visste kunde komma närsomhelst från stan med en liten portion cevapi och en serietidning i handen. Så småningom utvecklades detta till något av en tradition, och jag minns hur jag varje lördag morgon tålmodigt väntade på att farsan skulle komma hem med min favoritmaträtt och det senaste numret av Zagor eller Blek Stjena, varefter jag kunde påbörja mitt lördagsäventyr in i serietidningarnas underbara värld. Jag hade lärt mig läsa någon gång innan jag fyllde fyra, och det dröjde inte länge förän jag blev en flitig samlare av serietidningar. Jag tror att grunden till min dragning till det skrivna ordet lades under de här kalla lördagsmorgnarna, till en portion cevapi och en bra serietidning.