Mamma Reiduns oxsoppa

ODD ARVERUD bad sin mor om hjälp...

Som jag har lärt mig, kommer maträtten från länet Vestfold i Norge, utan att jag tvärsäkert skulle kunna säga att den är typisk för distriktet. Min Mamma kan inte heller bekräfta detta...
 
 
4 portioner (tar ungefär 2 – 2,5 timme)
 
INGREDIENSER
 
Ca 1 1/4 kilo oxrygg eller bröst med ben.
1 liter vatten
2 teskedar salt
6 – 8 morötter (skärs i skivor)
1 stor purjolök (skärs i skivor)
1 persiljerot (skärs i skivor)
1 liten selleri (skärs i småbitar)
 
Såsen

2 matskedar margarin
3 matskedar vetemjöl
1 stor lök (skärs i små bitar)
1 – 2 teskedar ättika (efter smak)
1 – 2 matskedar socker (måste smaksättas)
 
 
TILLAGNING
 
Huvudrätten

Kött och vatten kokas snabbt upp. Vattnet skummar rejält vid kokandet; ta bort skummet med en sked.
Sedan tömmer man av vattnet, diskar och sköljer kastrullen ordentligt och har i nytt vatten.
Därefter sköljer man av köttet ordentligt och lägger det (plus saltet) i kastrullen igen, kokas.
När köttet är drygt halvgenomkokt har man i grönsakerna som ska kokas möra, och tills köttet är klart.
Potatisen skalas och kokas som man brukar med potatis.
 
Såsen

Margarinet smälts, löken steks lite försiktigt i margarinet. Sen har man i vetemjölet. Såsen görs lite tunnare med vattnet från köttet/grönsakerna. När det är klart tar man av kastrullen från plattan och smaksätter med ättikan och sockret.
 
Servering

Man plockar upp köttet från kastrullen och delar upp och fördelar det snyggt på ett stort fat.
Man fiskar upp grönsakerna med en hålslev och lägger det fint bredvid och runt köttet.
Potatisen och såsen har man för sig.
 
Smaklig måltid!!
Hälsn. Odd Arverud