Armenisk kebab

GERT HOLMERTZ som skänkt oss receptet är TT:s utrikesreporter och har sett stora delar av Afrika och Asien.

Ett mycket enkelt recept som väcker minnen tll liv från hela västra Asien, från Turkiet via Libanon ända bort till Afghanistan ser ut ungefär så här:
 
Blanda lammfärs med en rejäl klick tomatpuré samt salt och peppar.
Klyv en aubergine (eller två, om man gör en stor sats) på längden och skär halvorna i knappt centimetertjocka halvmåneformade skivor.
Varva små pannbiffar av färsen med aubergineskivor i en smord ugnsform, garnera sedan med tomatklyftor och strimlor av grön paprika mellan färs/aubergine-raderna.
Täck formen med aluminiumfolie och ställ den i ugnen på 275-300 grader i 45 minuter.

Den arom som strömmar ut när folien tas loss förflyttar mig alltid till någon liten stad vid Svarta havet eller bland Libanons berg. Det är nästan så jag hör böneutropen från närmaste moské.