Kreolsk kalkongryta - ICA provkök/Cecilia Lundin

"Den största fördelen med att laga mat i lergryta är att det inte behövs något eller mycket litet extra fett vid tillagningen."

4 portioner (2,2-litersgryta)
 
 
INGREDIENSER
 
500 g benfritt kalkonkött, t ex av steken
2-3 färska eller djupfrusta majskolvar
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 grön chili, t ex jalapeño
3 dl vatten
1/2 dl tomatpuré
1 msk worcestersås
1 tsk salt
1/2 tsk malda nejlikor
1-2 krm tabasco
4 tomater
 
 
TILLAGNING
 
Lägg grytan i vatten 10-15 minuter.
 
Skär kalkonköttet i tärningar, ca 2x2 cm. Tina majskolvarna om djupfrysta används. Skär dem i ca 3 cm breda bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Blanda vattnet med tomatpuré och kryddor i grytan. Vänd ner kalkon, majs, lök och chili.
Lägg på locket. Sätt ugnen på 225 grader C. Låt grytan stå ca 1 timme. Skölj och tärna tomaterna. Rör ner dem i grytan när ca 15 min återstår av tillagningstiden. Ta ut grytan och kontrollera att kalkonen är helt genomstekt, dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag.
Servera den kreolska grytan med vildris och en blandad sallad.
 
 
 
 
Receptet har vi hittat i boken: "Laga mat i lergryta" utgiven av ICA bokförlag; text och recept: ICA Provkök, Cecilia Lundin och vi publicerar det med tillstånd av förlaget.
 
På bilderna finns några av Internationella bibliotekets och Stockholms stadbiblioteks kokböcker, som går att låna, fjärrlåna ifrån oss.
 
 
 
Grekisk ock turkisk kokbok
från IB:s hylla
(Odengatan 59, plan 1)
 
 
Kokbok på kinesiska, respektive thai
 
 
Kokbok på swahili
 
 
Persiska, hindi
 
 
Om afrikansk mat på franska
 
 
Receptsamlare: Tamás Gergely