Köttgryta från Zimbabwe : Mutare

Ett recept skänkt till oss av Bodil Evetsson

INGREDIENSER

600 gr köttfärs
3 gula lökar
2 klyftor vitlök
2 msk crème fraiche
2 skivade bananer
1 burk konserverad grapefrukt, alt. färsk skuren i bitar
4 msk jordnötssmör
3 msk tomatpuré
Salt, chilipulver
 
TILLAGNING

Bryn köttfärs, den hackade löken och den pressade vitlöken. Rör ner jordnötssmör, tomatpuré och crème fraiche. Tillsätt bananer och grapefrukt och vänd försiktigt ned dem. Låt puttra till konsistensen är ”rätt”. Smaka av med salt och chili. Servera med ris eller ugali/sadza/oshifima (stabbig gröt gjord av majsmjöl eller malen hirs).
 
 
Afrikagruppernas kalender för 2008
redaktör: Bodil Evertsson
 
OM BODIL EVERTSSON
 
"Ja, jag har ätit mopane-larver. Tanken på att äta larver är ganska främmande för många och visst, på sätt och vis är det en 'acquired taste' men när det är en naturlig del i mathållning och/eller som snacks är mopane gott och nyttigt, tycker jag.
 
Jag har arbetat i Angola (1988-90 och 1995-96) och Namibia (1990-92) och även rest mycket i södra Afrika. Jag har varit volontär för Afrikagrupperna i bägge länderna och 95-96 arbetade jag för SWEDINT i Angola. Har haft den stora förmånen att ha många vänner som lärt mig mycket om respektive land och därmed också matkulturen."