Nudelmästare Mas nudlar

Nudlar från Xinjiang

XINJIANG BANMIAN

Ingredienser
 
200-300 g nötkött (fransyska eller finare bitar) i småskivor
1 liten bit salladskål i småbitar
1 gul lök, finskuren
1 morot, tunna slantar
2 gröna pepparfrukter i tunna skivor
3 msk olja
1 krm weijing (=monosodiumglutamat)
Ca 1,5 dl köttbuljong
2-3 tsk tomatpuré
1 struken tsk socker
Salt
1 struken tesked kryddblandning*
 
 
Tillagning
 
Fräs köttet i oljan. Tillsätt salladskål, lök, morot, chili och stek tillsammans med buljong, salt, socker, kryddblandning, tomatpuré och dofta över lätt med weijing.
 
Koka nudlar. Lägg på ett fat och servera tillsammans med såsen.
 
 
*Kryddblandning
 
Gör en sats kryddblandning som du sedan har att ta av.
En del = exempelvis 1 msk.
 
1 del vitpeppar
1/2 del torkad mald sichuanpeppar
1 del caoguo (denna kinesiska medicinalört går att ersätta med muskotnöt)
1 del ingefära (pulver eller torkad och riven)
 
 
 
 
Hur man gör nudlar själv
 
Blanda 2 delar vetemjöl med 1 del ljummet vatten. Knåda degen smidig. Låt den stå i 20 minuter. Kavla därefter ut den och skär fram nudlar i önskad storlek med en kniv.
 
Koka upp vatten, minst dubbelt så mycket vatten som nudlar. Rör om och lägg i nudlarna. Häll i en kopp kallt vatten och låt allt koka upp igen. Om du inte gjort nudlarna för tjocka bör de vara klara nu. Droppa ev. på lite sesamolja.
 
Ät omedelbart tillsammans med tex nudelmästare Mas nudlar från Xinjiang.
 
 
Nudelmästaren Ma
 
Han driver haket Biffnudlar från Lanzhou på Zhenjianggatan i Shanghai. Ma själv tillhör den muslimska minoriteten "hui" och kommer från Qinghaiprovinsen. Mer om honom kan man läsa i Ola Wongs bok När tusen eldar slickar himlen utgiven i augusti 2007 hos förlaget Ordfront.
 
 
 
Ola Wong med boken "När tusen eldar.." i handen
Foto: Tamás Gergely
 
 
Hur Ola Wong lärde sig att göra nudlar själv
Ur boken När tusen eldar slickar himlen s. 220.
 
Jag fick börja med att lära mig knåda. Lektionen slutade med en besviken blick på mina ansträngningar och orden: "Ni utlänningar tror att kineser är dumma, men egentligen är ni ännu dummare!"
 
När andra lektionen började så tyckte lärlingarna att jag hade tappat det lilla jag lärt mig i kådningsteknik och de ville att jag skulle börja om från början, vilket gjorde mig halvt panikslagen och mycket nedstämd. Men efter ett tag var de nöjda och vi gick vidare till att dra i degen.
 
 
 
Receptsamlare: Tamás Gergely