Pinnekjøtt eller lammeribbe

Norsk julmat från Vestlandet

Det smakar mums för den som gillar lamm (kanske kofta för övriga, vem vet). Namnet ”pinnekjøtt” kommer förmodligen från den gamla tillagningsmetoden – se nedan. 

 

Pinnekjøtt /Lammeribbe

 

Ingredienser

 

Lammrevben (en hel sida)

2 matskedar salt

1 matsked socker

½ tesked salpeter

 

Gör så här

 

Blanda salt, socker och salpeter. Gnid in revbenssidan (ribben) med saltblandningen. Låt den ligga i ett tråg i cirka två dygn. Det bildas lake i tråget, ös den över köttet ett par gånger varje dag. Ta upp ribben och stryk av saltet ordentligt. Häng upp ribben på ett torrt och svalt ställe och låt den hänga två till fyra dygn. Den kan sedan tillagas som den är eller enrisrökas.

 

Pinnekokning

 

Lägg avbarkade tunna färska björkkvistar i kors i botten på en kastrull.

Häll i lite vatten (cirka 1 kopp). Skär upp köttet genom att dela det mellan revbenen i ”pinnar”. Lägg det uppskurna köttet på kvistarna. Koka köttet mört. Det ska ångkokas. Fyll på lite vatten vartefter. Köttet ångkokas i cirka två timmar, tills köttet lossnar från revbenen.

 

Serveras med rotmos garnerad med persilja.

 

Receptet är skännkt av Randi Myhre, projektsamordnare på Immigrantinstitutet i Borås.