Biryani med kyckling

En kurdisk rätt skänkt till oss av CHEYA SHWANI

"Biryani" är en risrätt. Denna rätt är känd i de flesta länder i Asien men i Irak lagas det mest i norr bland kurder.  De kryddor som man egentligen använder kan vara svårt att hitta i Sverige men man kan ta liknande kryddor som är lättare att få tag på.
 
Biryani med kyckling
2- 4 portioner

• 2 koppar ris
• 2 koppar vatten
• 300 g kycklingfilé (eller så mycket det önskas)
• 3 msk olja eller 30g margarin
• 1 tsk salt
• 1/2 tsk svartpeppar
• 30 g russin
• 1/2 tsk kanel
• 40 g mandel
• 1/2 tsk kardemumma
• 1/2 tsk gurkmeja
• 1/2 tsk  chilipulver (för mer smak)

Skölj riset och låt det stå i vatten i 30 minuter. Skålla mandeln och skala den. Hetta upp oljan eller smält margarinet i en gryta. Skär köttet i stora tärningar och stek dem. Tillsätt vattnet tillsammans med kryddorna. När vattnet kokar tillsätts riset och de övriga ingredienserna. Låt allt koka i 5 minuter. Rör om några gånger. Sänk värmen och låt sjuda med locket på tills riset är färdigt i ca 20 minuter.
 
Att laga mat har Cheya lärt sig ifrån modern som heter Munira Shwani och som är en typisk hemmafru, hon lagar mat hemma varje dag, ibland för ca 10 personer. Denna rätt är en favorit hos familjen då den är en blandning av kött och ris. Rätten lagas ofta vid speciella högtider, vilket gör att den smakar ännu bättre för dem...