Biryani från Kurdistan

En risrätt

2-4 portioner
 
Ingredienser
 
2 koppar (Basmati Parboiled Sela) ris
2 koppar vatten
3 msk olja eller 30 g margarin
1 tsk salt
150 g kött
30 g russin
40 g mandel
2 tsk all-krydda (sju sorter)
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
 
Tillagning
 
Skölj riset och låt stå i vatten 30 minuter. Skålla och skala mandeln . Hetta upp oljan eller smält margarinet i en gryta. Skär köttet i stora tärningar och stek dem. Tillsätt vattnet. När vattnet kokar, tillsätts riset och de övriga ingredienserna. Låt allt koka i 5 minuter. Rör om några gånger. Sänk värmen och låt sjuda med locket på tills riset är färdigt, ca 20 minuter.
 
Receptet tillsammans med andra recept kan man hitta i boken Riskungen. Tur och retur Rewanduz-Eskilstuna av Ann-Catrin Emanuelsson och Hazem Kurda.