The Field |cs_title| is not indexed - Aknu pastete - lettisk leverpastej

Ur boken: "Mor lärde mig"

Recept: Gerd Ozolins, Katrineholm
Receptet har Gerd erhållit från sin svärmor Ella Ozolins
 
½ kg nötlever
3 hg rökt sidfläsk
1–2 gula lökar
50 g smör
 
Gör så här:

Bryn den skivade levern, det strimlade fläsket och hackade löken i stekpanna. Häll på lite vatten samt ½ tesked mejram och låt det hela puttra under lock tills levern är genomstekt. Mal därefter massan två gånger i köttkvarn eller använd matberedare. Sist iröres salt, peppar och muskot samt rumstempererat smör och citronsaft. Rör om noggrant en stund tills en jämn, bredbar massa bildats.

Leverpastejen går bra att frysa.

 
 
 
 
 
 
Diana Krumins Engstedt: Mor lärde mig
En bok om lettiska mattraditoioner
Heidruns Förlag, 2008
Rådgivare: Rasma Javalds
Omslagsbild: Dramapedagogen Evabritt Engnander
i familjen kök på Fiholmslöt
Foto: Anna Andersons, Luksma Ogunnaike, Ove Georgenson, Ulf Krumins
Illustrationer: Leona Aulik
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se
 
 
Ove Georgenson arbetar som museitekniker/fotograf på Ebelingmuseet i Torshälla.
Att göra layout och fotografera till olika bokprojekt är en trevlig
fritidssysselsättning.